ПЛАСТМАСОВИ КАПАЧКИ ЗА ДОБРА КАУЗА

Публикувано на 17/08/2018 10:10
/ прегледи: 757
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
1-1

Областна администрация – Монтана предаде 300 кгкапачки втора употреба на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана. Средствата от тях ще бъдат използвани за закупуването на комбиниран фетален/ пациентен монитор за нуждите на отелението по Акушерство и гинекология.

Капачките са събирани близо 3 години във фоайето на сградата на областната управа, а в кампанията  се включиха и  граждани, училища, институции от цялата област. Предедените  300 килограма струват около 150 лв.

Цената на капачките  не се различава съществено от другите пластмаси и е от 20 до 40 стотинки на кг.

Една обикновена капачка тежи около грам, така че 30-40 обикновени капачки правят 1 стотинка. Затова сами трудно ще постигнем  впечатляващи резултати, а  за успешна кампания е необходима  организация с много доброволци. Необходима е  и отлична логистика – транспорт, склад, хора.  1 кг капачки заема около 5 литра.
Инициативата е част от  световната кампания „World Cap Project”. В нея участват над 44 страни. Целта е да се съберат пластмасови капачки от всякакви бутилки и изделия – минерална вода, безалкохолни, бира, шампоани и всякакви други.
Всеки би се зачудил защо точно капачки? Отговорът е, че капачката е малка като обем, обикновено е по-тежка, отколкото бутилката и лесно можете да я пъхнете в джоба.

Скоро ще бъде обявена  нова кампания за събиранета на пластмасови капачки,  уверяват от областната управа в Монтана.

 

За какво се ползва феталния монитор? За да протече едно раждане гладко, лекарите се нуждаят от подробна информация  както за плода, така и за майката. Получават я от  външен фетален монитор. Чрез него могат да следят пулса на бебето и състоянието на майката..цената на подобна техника варира от 1400 до 1 800 лв. 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Ал.

    Уж хубаво като замисъл за благотворителност, но лично предложих миналата година да донеса в областната администрация над 50 кг. капачки събирани доста време и ми казаха, че вече не събират защото няма кой да ги изкупува и да ги хвърля в контейнера, което и направих.

  2. Веселин

    Леле мале, нямало кой да ги изкупува… :)
    Вижте инициативата „Капачки за бъдеще“, която е с цел закупуване на кувьози. Търсят и доброволци за събирателни пунктове по градове, за датата на следващото предаване през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ