ПИТАТ МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА ЗА ВЛАКА ДО БЕРКОВИЦА

Публикувано на 19/01/2016 14:02
/ прегледи: 1 076
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1

Народните представители от БСП Георги Свиленски и Емил Райнов питат министъра на транспорта Ивайло Московски какви са действителните мотиви за спирането на влаковете между Монтана и Берковица. Актуалният въпрос е внесен в деловодството на парламента на 13 януари. Най-близката дата за парламентарен контрол е 22 януари – петък.
Двамата депутати питат: има ли други случаи на нападение на влакове с камъни в страната и колко от влаковете са спрени по тази причина, защо не е потърсено съдействие от МВР; какви са действителните мотиви за спиране на влаковете между Монтана и Берковиац и дали това предшества закриването на ж. п. линията.
Влаковете между Монтана и Берковица са спрени  от 3 януари „заради нападения над мотрисите в района на квартал „Огоста“. Седем обстрела с камъни са регистрирани по влаковете за седмица. При два от тях бяха счупени предни и странични панорамни стъкла.
На 7 януари областният управител Ивайло Петров бе домакин на среща с представители на ромите от кв. „Огоста”, кметът Златко Живков и държавната компания „Железопътна инфрастуктура“. Тогава стана ясно, че има подписка, с която около 300 жители на квартала настояват, влаковете да бъдат спрени или линията да бъде обезопасена. След дискусия бе решено комисия да прецизира тези искания и да бъде предложено изграждането на пасарелки и светлинна сигнализация, а скоростта на влаковете да бъде намалена до 25 км. Тогава стана ясно, че влаковете отново ще бъдат пуснати до ден-два, след като бъде уточнено разписанието при вече намалена скорост. 12 дни по-късно влаковете все още не са пуснати, а пътниците от Берковица стигат до гарата в Монтана с автобус.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Евгени Вълка

    Пътниците??? Та те са средно по 3-ма човека във влака. Проверете колко билета се продават. Блъска си напразно влака, харчат се пизлишни пари.Прелезите стопират автомобилния транспорт за и от София. Задръства се за тези 3-4 пътници централно кръстовище в Монтана. Решението е линията да се закрие!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ