ПЪРВИЯТ ПРОФЕСИОНАЛЕН КОЛЕЖ МОЖЕ ДА Е В МОНТАНА

Публикувано на 08/03/2016 12:12
/ прегледи: 1 348
/ в Общество, Събития
novini-montana

Първият държавен интегриран професионален колеж може да бъде открит в Монтана още тази есен. Това каза пред журналисти след дискусия за професионалното образование експросветният министър проф. Тодор Танев. На срещата с директори на средни училища, професионални гимназии и работодатели от област Монтана бяха изнесени данни за нагласите на ученици от 10,11 и 12 клас, родители и бизнес за новия колеж. В изследването на агенция „Ноема” са анкетирани 1062-ма ученика над 16 годишна възраст и представители на 120 от общо 313 регистрирани фирми в област Монтана с над 10 наети работници и служители. Над 70 % от бизнеса подкрепя категорично създаването на колеж, който да подготвя необходимите му кадри за областта. Готови са да помагат, включително с парични дарения за част от издръжката на колежа. Биха се включили с осигуряване на места за стажанти, почасова работа на колежаните срещу заплащате, осигуряване на преподаватели, учители по практика, както и в изготвянето на учебните програми и в процеса на валидиране на знания и умения.
Всяка пета фирма изразява готовност да дава стипендия на колежани, които после да наеме на работа. Най-предпочитани от работодателите в областта са професиите от направление „техника, инженерни специалности” и „селско стопанство”.
76 % от анкетираните ученици категорично са заявили, че имат намерение да продължат образованието си. 44 % от тази група отговарят, че ”биха кандидатствали в този колеж”. Мотивите им – сигурна работа след завършването, по-високо възнаграждение и по-ниски разходи по време на обучението.
„Въпреки, че новият закон за професионалното образование все още се подготвя, колежът в Монтана може да стартира като пилотен за страната и по сегашния закон”, отбеляза проф. Танев.
Доц. Б. Великов, който е и председател на инициативния комитет за създаването на колежа уточни, че проектът за новия закон ще бъде внесен в парламентарната комисия по образование до началото на май.  /сн. БТА/

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ