ПАК ГЛОБА ЗА ФИРМА „ВИДЕКС“

Публикувано на 13/06/2018 16:04
/ прегледи: 507
/ в Общество, Събития
iп

Директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Монтана  наложи глоба на фирма „Видекс”, притежател на лиценза за утилизация на боеприпаси в завод „Миджур „ в Горни Лом. Причината- неизпълнено предписание направено от екоинспекцията в края на м. март т. г.

. От 1 октомври 2014 г. заводът не работи, но там все още се съхраняват огромно количество боеприпаси.  „Тъй като предписанията ни не бяха изпълнени, налагаме глоба от 2 000 лв.  Предстои наказателното постановление да бъде връчено на „Видекс” , ако не бъде обжалвано санкцията ще влезе в сила”, каза Д. Славкова.

Заради спорове между фирма „Видекс” и новия собственик на прадприятието  то е затворено и  складовете се охраняват, но не по правилата. В началото на седмицата   прокуратурата разпореди  на МВР да се вземат спешни мерки за обезопасяването на съхранените стари боеприпаси в завод „Миджур“ в Горни Лом.

Според данните, с които разполага Върховната административна прокуратура, на територията на завод „Миджур“ в общо 5 взривни склада се съхраняват  повече от 190 хиляди мини и повече от 90 тона барут. Фактите, които накараха и прокуратурата да реагира, са липса на минимални изисквания по въоръжена охрана на тези взривни вещества, което се дължи от оператора и това е фирмата „Видекс“, както и липса на договор за наем..

По думите на  говорител на прокуратурата , липсва и специална сигнализация за ранно оповестяване в случай на злополука на населението, на компетентните органи и на самите работещи в завода.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ