ОТКАЗАХА РЕФЕРЕНДУМ НА ТРИ СЕЛА, ПРОВЕРЯВАТ ИНИЦИАТОРИТЕ

Публикувано на 04/06/2015 18:06
/ прегледи: 816
/ в Общество, Събития
0000260066-article2

Областният управител Ив. Петров отказа да предложи провеждането на референдум в три села от община Георги Дамяново. С подписки, инициативни комитети от Каменна Рикса, Чемиш и Видлица поискаха да се присъединят към община Монтана. Искането им бе прието от Общинския съвет в Монтана, съветниците в Георги Дамяново отказали да разгледат искането на хората. След сигнал от кмета на Г. Дамяново до областния управител, че част от подписите не са автентични и са събирани след 21 часа е образувана полицейска проверка срещу инициативните комитети.
Проверката на трите подписки показала поне 7-8 различни неточности и пропуски, каза областният управител. Повечето от тях формални, някои съществени. Едно от сериозните нарушения е, че инициативните комитети, които са събирали подписите нямат регистрация в Комисията за защита на личните данни. Освен това, те не поискали от кмета на община Георги Дамяново да определи местата, където ще бъдат събирани подписите. В бланката на подписката не е вписан и конкретния въпрос за референдума. Най-горе върху листа е текста:
„Подписка, за отделянето на с…… от община Георги Дамяново и присъединяването към община Монтана. Законът изисквал да се изпише освен този текст и следното: „Съгласни ли сте в с…да бъде проведен местен референдум със следния въпрос: „С … да бъде отделено от община Г. Дамяново и да се присъедини към община Монтана”. Инициативните комитети сега могат да обжалват заповедта на обл. управител пред административния съд.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ