ОБЛАСТ МОНТАНА – БЕДНОСТ И НИСЪК СТАНДАРТ НА ЖИВОТ

Публикувано на 26/01/2021 17:05
/ прегледи: 629
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Монтана е сред областите в страната с най- ниски доходи и стандарт на живот, всеки втори жител на региона е беден. Областта е с най-висока безработица, като тенденцията се влошава. Монтана се представя добре в усвояването на европейски средства, но остава областта с най-малко автомагистрали и първокласни пътища. По  ниво на местните данъци в общините област Монтана е с най-ниско данъчно облагане. По естествен прираст на населението зад нас е само Видин. В  образованието показателите сочат оценка слаб. Така е и в поддържането на реда и сигурността. Категорично на последно място в страната е областта и в културния живот.

Много добри са показателите за околната среда.

Това са част от изводите в анализ на Института за пазарна икономика за 2019 г.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Монтана нараства два пъти по-бавно от средния за страната. През 2019 г доходите на член на домакинство са 4 640 лв при 6 000 лв за страната.

Слабата оценка за поддържането на реда и сигурността се базира  на сравнително слабата натовареност на наказателните  съдии / 7,7 дела на съдия за месец при 9,1  за страната/. Делата приключили в тримесечен срок са 80 % при 90 % за страната. Висящите дела се увеличават до 15 % при 10 % за страната.

Монтана остава сред областите  най-голям брой престъпления, кражбите са над  13 на 1000 души, при 11 на 1 000 за страната, разкриваемостта е над средната за страната.

Тенденциите в областта на културата остават без промяна –  най-беден културен живот в цялата страна. Посещенията в театрите и кината са в пъти по-ниски от средните – театри  88 посещения на 1 000 души  при 362 / 1 000 в страната , музеи 155 /1 000 тук при 770/1 000 в страната. От 2015 г. в областта няма достатъчно голяма  библиотека, за да влиза в националната статистика.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Ана

    За повечето обикновени хора в областта информацията сигурно е точна и обективна. Не така стоят нещата с овластените и техните роднини. За кмета на Б. например законите не важат, както и за ближните му. Договори за аренда не се спазват, ренти не се изплащат от 2013 година, съставят се допълнителни фалшиви договори с фалшифицирани подписи, решенията на съда с излезли изпълнителни листи не се изпълняват, прокуратурата и МВР изпращат в девета глуха досъдебните производства, докато им мине срокът за давност…Мила родна картинка, в която местни феодали вилнеят и са недосегаеми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ