НАД 800 ЗРЕЛОСТНИЦИ В ОБЛАСТТА ОТИВАТ НА МАТУРА

Публикувано на 14/05/2024 15:03
/ прегледи: 151
/ в Общество, Събития
гимн

Дни преди задължителния държавен  изпит по български език и литература средните училища в Монтана са готови да посрещнат зрелостниците. 805 да допуснатите до изпита по БЕЛ, който ще започне в 8.30 ч. на 17 май в 18 училища в региона.  Вторият изпит по  профилиращ предмет или за професионална квалификация ще е на 20 май. И този година най-предпочитан остава изпита по английски език, в топ 5 на желанията са география и икономика, информационни технологии , философия и биология.

„17 човека избраха философия, за нас беше много интересен този факт”, разказа Бойка Симеонова, директор на ПМПГ”Св. Кл. Охридски” в Монтана.

Само един смелчага  от  математическата гимназия отива на изпит по химия и опазване на околната среда. Според  Б. Симеонова, която е завършила „химия”,  „изпитът по химия е тежичък, прекалено много е обвързан с математика  и тези, които ще канд. медицина предпочитат да се явяват на изпит в университета, защото изпитите са различни” .

Тази година само трима от завършващите в ПМПГ  ще кандидатстват във висши училища в чужбина. Все повече младежи се ориентират  към педагогически специалности. В ПМПГ очакват  „ колежка, която завършва математика и информатика и  ще се върне в гимназията, защото има нужда от млади колеги”

15 училища в региона  ще  проведат изпити по професионална подготовка. Допълнителен изпит по желание са заявили 49 зрелостници от област Монтана, датите за тях са до края на месеца.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ