МОНТАНА – ВСЕ ПО-ШУМЕН ГРАД

Публикувано на 27/05/2022 14:02
/ прегледи: 1 806
/ в Общество, Събития
IMG_20200725_180925

Шумът по натоварените улици в Монтана е над допустимите 60 децибела. На кръстовищата  превишенията са  с над 20 – 25 децибела.Повече зелени площи и дървета, поставяне на ограничители на пътното платно и подобряване организацията на движението – това препоръчват специалистите  за намаляване на шума.

Шумът е измерен в петнайсет пункта –  в жилищни зони, около училища, паркове и лечебни заведения. Във всички точки, в близост до автомобилен трафик , стойностите превишават стандартите. Рекордно е шумовото замърсяване в района на парка „Свети Дух”. При норма за паркови зони от 45 децибела, стойностите  там са над 70  децибела. Край  болницата “Д-р Стамен Илиев”  превишението е с  над 18 децибела

„Мониторинг на шума се извършва всяка година. Стойностите  остават повишени, при различните зони и територии.  След като се изготви доклада той се изпраща на кмета на общината за предприемане на необходимите мерки и действия”, обяснява Тихомир Макариев, дир. „Обществено здраве” в РЗИ – Монтана.

Според действащата наредба мерките предписани от Регионалната здравна инспекция са препоръчителни. Но, многократно нарасналия трафик и светофарите, където шумът от изчакващите автомобили е потискащ,  все повече налагат мерки от страна на властите.

„Шумът  се отразява на здравето,  пречи на съня , нарушава функциите на нервната, сърдечно съдовата и ендокринната ситема, като цяло върху качеството на живот,” предупреждава  Лора Филипова, РЗИ – Монтана

За да подобри жизнената среда всяка община трябва не само да има, но и да изпълнява план за действия за намаляване на шума в околната среда, както и да контролира ефективно предписаното в наредбата за опазване на обществения ред. Там са определени часовите зони, в които гражданите трябва да ограничават шумните дейности. Сред тях вътрешни и външни ремонти и битови тържества.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ