МОНТАНА ВЪРНА ТИР С БОКЛУК НА ИТАЛИЯ

Публикувано на 12/06/2020 13:01
/ прегледи: 521
/ в Общество, Събития
0-1

Тирът с незаконно внесени  пластмасови отпадъци, който в края на януари бе засечен в Монтана е върнат  обратно за Италия, съобщават от РИОСВ. Товарът от нееднородни отпадъци бил  в насипно състояние. Липсвала  документация и получателят  отказал приемането на отпадъците, като подал сигнал в Екоинспекцията.

В съобщението не се уточнява фирмата – получател и дали тя е свързана с разследването срещу собствениците на Монбат.

Според прокуратурата, компанията на А.  Бобоков , чрез друга фирма е изпратила десетки тонове опасен отпадък в Лом.

Бивш изпълнителен директор на предприятие на братя Бобокови в Монтана, пред съдия е разказал, че на площадката край  Лом са складирани тонове отпадъци, повечето  в насипно състояние в нарушение на изискванията. Там не се извършвала никаква  преработка, тъй като площадката нямала ток и вода.

Проверка направена по заповед на министър Е. Димитров  на площадката в Лом е установила, че количеството на отпадъците, натъпкани в халета в кв. Момин брод са 10 пъти повече от допустимите  до 50 тона. Разрешителното на фирмата наемател на площадката, „ТОН ЕКО“ ЕООД – София е отнето, предстои тя да бъда освободена от незаконния отпадък. Според директора на РИОСВ – Монтана Любовир Иванов, складираните 500 тона пластмасови отпадъци в ломски квартал , трябва да бъдат почистени преди да бъдат преработени. Те  са от вида pseparator.

Едноличното дружество  „ТОН ЕКО“  е получило разрешителна за преработка на отпадъци през 2018 г. Същата година предприятието за преработка на акумулатори е преустановило износа на отпадъци в Германия.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ