МЛАД КАРДИОЛОГ СПАСИ ПАЦИЕНТ С ОСТЪР МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ

Публикувано на 03/12/2020 12:12
/ прегледи: 1 764
/ в Общество, Събития
1-1

Д-р Любомир Досев, 34-годишен  инвазивен кардиолог в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана и екипът му, успяха да спасят живота на пациент с тежък инсулт, чрез локална тромболиза. Интервенцията се прилага изключително рядко – за да бъде успешна, процедурата трябва да бъде извършена до 4 часа от получаването на исхемичния инсулт.

„При инсултите, всяка секунда е от огромно значение. Пациентът, на който успяхме да извършим интервенцията, бе приет със сърдечна недостатъчност в болницата. Екипът, който се грижи за него регистрира, че мъжът започва да губи говорни и моторни функции в дясна ръка и крак. Реагирахме на момента и веднага направихме скенер, който показа, че има запушена от тромб артерия в мозъка. По инвазивен път стигнахме до артерията и впръскахме специален препарат, който да разреди запушването и успяхме да възобновим кръвообращението. Извънредно рядко хората успяват да „хванат“ признаците на острото нарушение на кръвообращението, да извикат линейка, да постъпят в болница и да бъдат прегледани за толкова кратко време. За наша радост, мъжът вече беше при нас в болницата. В момента пациентът е с почти напълно възстановени говорни и моторни функции, а след последващата рехабилитация се надяваме те бъдат абсолютно възстановени. Успешната интервенцията бе извършена от екипа за по-малко от 10 минути.“, сподели д-р Любомир Досев.

За кардиологията по време на пандемия и как се води битка за живота на пациентите, паралелно с битката срещу Covid-19, младият лекар разказва:

„Корона вирусът не „разболя“ останалите животозастрашаващи заболявания. Отделението ни по „Кардиология“ е единственото за целия регион, което разполага с ангиографска зала.  Поемаме спешните и сложни кардиологични случаи от цялата област. Нивата на натовареност варират до екстремни случаи, в които сме обработвали успешно и по 6 инфаркта в рамките на един ден.  40% от капацитета на болницата е за пациенти  с Covid-19. Ние даваме 140 % от себе си, за да продължим битката за живота на пациентите. Не става дума за битка с вируса – битката е за човешки животи. Няма значение дали пациентът е с корона вирус и трябва спешно да бъде сложен на кислородо терапия или имаме спешен случай на тежък инфаркт. Абдикирането във време на криза е абдикация от медицинския и чисто хуманен дълг.“

На 23 март 2020 г. МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана излезе със становище, че въпреки липсата на инфекциозно отделение и регистрирани случаи на Covid пациенти в болницата, лечебното заведение и всички медицински лица в него са  готови  да застанат на първа линия в битката с Covid-19. Към днешна дата, болницата е единствената в целия регион, която при изискване за 20%, отделя 40% от капацитета си, за да успее не само да приема Covid случаи, но и да осигурява адекватно лечение, с риск сведен до минимум за останалите пациенти и персонала.

 

 

 

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ