”ЛАЛА БОСА” – ПОБЕДИТЕЛ В ПЪРВИЯ КОНКУРС”ЙОРДАН РАДИЧКОВ”

Публикувано на 24/10/2020 20:08
/ прегледи: 427
/ в Общество, Събития
IMG_20201024_143306

Няма нищо случайно, каза при получаването на Националната литературна награда „Йордан Радичков“ писателят Деян Енев. И разказа, как празнувал с колеги  в столичен клуб, в който били легендарните столове с  имената на известни български писатели от някогашния Клуб-ресторант на журналистите. „Погледнах  кое име е на табелката на стола, където седях. Беше на Йордан Радичков”. Пластика, книги и парична премия получи победителят в първото издание на конкурса.Част от героите в  „Лала боса” са от семейството на автора, други – немного симпатични наши съвременници.

По решение на журито, освен предварително обявените  награди, бе дадена още една – наречена „Свирепо настроение”.  Получи я Велина Минкова („Бразилски храст“) „за  иронично-сатиричен поглед към света“.

Йорданка Белева взе една от двете трети награди  за сборника „Кедер” / Мъка/.

Специални гости на Берковица днес, когато се навършват 91 г. от рождението на Йордан Радичков, бяха режисьорите от театър „Сфумато” Иван Добчев и Маргарита Младенова, които разказаха на почитателите на Йордан Радичков за работата си с писателя. Обещаха,  „Сфумато” да гостува в Берковица със спектаклите „Луда трева” и „Нова библия” от програмата им „Ноев ковчег” по текстове на Йордан Радичков.

53 -ма автори се състезаваха за националната награда за сборник разкази „Йордан Радичков“. Журито с председател Георги Господинов награди 4-ма, поощрителни награди получиха още 5-ма автори.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ