КИКА СЪС ЗЛАТНОТО СЪРЦЕ

Публикувано на 08/03/2017 11:11
/ прегледи: 696
/ в Общество, Събития
1-6

Има една жена в с. Долна Вереница посветила дните си на старата местна черква. Не защото храмът „Свети Никола Летни” е паметник на културата, а защото сърцето я тегли там. „Човек сам  трябва да прави добро, да мисли добро, да не се плаши от лошото, защото има сила, която помага, която ще ти върне доброто, дори и не веднага”, казва Кика. 69-годишната жена е преживяла много и животът и не винаги е бил лек. Може би  затова с такова усърдие се грижи за черквата в селото. „Може да съм в София при децата, но като ми се обади кмета, че ще дойде някой от митрополията или от другаде, тръгвам веднага. Хубаво ми е като вляза тука, та дори и никой друг да не дойде. Поглеждам планината, двора, палим свещ и със внучките като си дойдат”, разказва тя.  Иска хората от селото да се върнат в храма, да се събират на празници, да им е топло и уютно край иконите,  та да се молят от сърце и душа. Като, „зографите със златни сърца, изрисували образите на Христос и Богородица върху черковните сводове.“

Затова Кика е решила да купи камина за храма. От дарения вече са събрани около 170 лв, останалите ще даде тя. Ще ги изплати за няколко месеца от пенсията. „С кмета ще докараме камината от града, дърва има и така хората няма да мръзнат, ще е по-приятно”, сигурна е  Кика. Не се плаши от допълнителната работа покрай черквата. Купила е и требник, та  на Божи празник като  дойдат хора, а няма свещеник тя чете житията на светците, „да не се разочароват хората”.

Иска, средновековната черква в Долна Вереница да бъде включена в туристическите маршрути. С кмета имат и предложение – да се сложи информационна табела на Е79, която да насочва туристите към уникалния храм строен  през XVi век.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ