КАМЕЛИЯ ТРИФОНОВА: ЧАКАМЕ ФОНД „СЕВЕРОЗАПАД“

Публикувано на 04/12/2019 9:09
/ прегледи: 1 162
/ в Общество, Събития
11111

Камелия Трифонова е председател на Общинския съвет на БСП – Монтана, втори мандат зам. председател на Общинския съвет.

Г-жо Трифонова, започна  мандат 2019-2023, какво да очакваме от съветническата  група на БСП?

В началото на мандата заявихме, че ще подкрепяме всичко градивно, което се е случвало и със сигурност ще продължава да се случва в общината.

В същото време не можем да загърбваме проблемите, които бяха поставяни, включително и по време на предизборната кампания.  Например – транспорта в града и в населените места, проблем, който не търпи отлагане. Ще проучим възможността и ефекта от създаване на общинско транспортно  дружество.

Може би е време да се търси  и по-ефективно използване на общинската собственост, тъй като само продажбите няма да са достатъчни за осигуряване на средства в общинския бюджет.

Ще продължаваме да правим предложения за преодоляване  на  демографската криза, защото наред с инфраструктурните проекти, трябва да се прилагат и мерки за задържане на хората тук, защото те са най-ценния капитал. Разбира се, това не е по силите само на общината, но е хубаво, че вече поставихме началото с бюджета за настоящата 2019 година, в който бяха включени такива предложения.

Какви бяха  мерките  и има ли  резултати от тях ?

Една от тези мерки е предоставяне на средства от общинския бюджет при раждане на дете от родители с минимум средно образование, с платени данъци и с адрес в община Монтана. До момента вече са изплатени 17 100 лв. за 36 деца.

През 2019 година се приеха правила за предоставяне на стипендии за студенти в специалности „Медицина” и „Педагогика”, които поемат ангажимент след завършването си да работят в Монтана. Има 10 подадени заявления за стипендии, чието разглеждане предстои.

По мярката, свързана с подпомагане на млади предприемачи за започване на дребен бизнес в Монтана също има трима кандидати и вярвам, че до края на годината техните проекти ще бъдат одобрени и финансирани.

Продължава да работи създаденият в началото на миналия мандат общинският фонд „ин витро” с годишен бюджет от 20 000 лв., с който са подпомогнати 22 двойки с репродуктивни проблеми.

Смятаме, че приетите мерки са добро начало и трябва да бъдат развивани и в следващия мандат.

В момента се приема държавния бюджет за следващата година, където също имате предложение.

Преди 2 месеца стартирахме гражданска инициатива за създаване на Държавен инвестиционен фонд „Северозапад”, с който да се финансират мерки за борба с демографската криза и социално-икономическото изоставане на региона. За 20 дни събрахме над 2000 подписа от област Монтана в подкрепа на тази инициатива и внесохме предложение в Народното събрание за създаване и финансиране  на този фонд в държавния бюджет за 2020 година.

Предложението е включено в алтернативния бюджет, внесен от ПГ на БСП за България, като е предвидено Фонд „Северозапад” да се управлява от Министъра на регионалното развитие и благоустройството и да има ресурс от 300 млн. лв.

Надявам се, че предложението ще бъде подкрепено от всички народни представители от региона, без значение от коя политическа сила са избрани, защото това са конкретни действия за развитие на Северозапада, от които има сериозна необходимост.

Трябва  да оправдаем доверието на хората.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ