КАК ЕС ПОДКРЕПИ ХОРАТА В С. ГОВЕЖДА

Публикувано на 26/11/2017 16:04
/ прегледи: 1 480
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
novini-montana

Трудно е да впечатлиш балканджии, особено в Северозапада. Дори в затоплен, чист и подреден читалищен салон, хората не възклицават възторжено на красиви думи  изречени  на микрофон. Защото са видели много и са преживяли много. И добро и не чак толкова. Затова не се притесняват от никого. Въпреки, че не са забравили как преди няколко години полудялата  Дългоделска Огоста отнесе къщи, наводни имоти и отнесе стотици метри подпорни стени. Тогава общината потърси помощ  и получи  1,5  млн лв за преодоляване на последиците от наводнението. С тези пари са възстановени подпорните стени на речното корито в Говежда и Дълги дел. Година по-рано в Говежда бе осветена новопостроената черква. За нея пари са дошли отвсякъде, и от държавата и от Дирекцията по вероизповедания и от стотици миряни. 25 000 лв дари за новия храм и партия ГЕРБ.

Над 20 млн. лв са инвестирани по проекти  финансирани от ЕС в община Георги Дамяново, за 10-те години членство на страната ни в Евросъюза. Най-много са средствата за  пречиствателната станция за отрадни води в с. Копиловци 6,5 млн лв. По 1 млн са инвестирани в ремонти и оборудване на  средищното училище и детската градина в общинския център.  Почти толкова са вложени във водоснобдяването на с. Г. Геново и Меляне. Ремонтирани са пътищата  между населените места в общината. Обновени са площадите в Георги Дамяново, Копиловци и Меляне.

Голямото събитие за хората в Говежда в края на ноември е 90-годишнината на местното читалище „Пробуда”. В славните времена на най-активна читалищна дейност театралният  колектив е носил награди от национални и регионални конкурси. В Говежда са правили и оперета, тук хората от цялата община са аплодирали  местните таланти в постановката „Самодивско изворче”- Голямата любов на балканджиите към словото, книгите и изкуството не е загубена. Библиотеката съхранява близо 8 000 тома и има 78 редовни читатели. И сега от сцената звучат обичани изпълнения на певческата група на читалището и публиката потропва в ритъма на „Копаницата“. Салонът пак е пълен, а наред с поздравленията за празника народният представител Дилян Димитров уверява хората, че с предстоящото приемане на измененията в закона за читалищата, те ще имат и по-добро финансиране и по-съвременни условия за работа. А областният управител Росен Белчев представи накратко предстоящото Председателства на България на съвета на ЕС и подчерта възможностите в този период страната ни да бъде забелязана не само в Европа, но и в целия свят.

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veli

    Имам едно малко въпросче към дамите и господата от ГЕРБ–какво стана с програмата за Северозапада? Излъгаха и ни отсвириха за пореден път„ нали? А Цв. Цв. каза месец март преди изборите, че това ще са годините на Северозапада! С какво???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ