ХОРАТА ОТ ГЕОРГИ ДАМЯНОВО ИСКАТ СРЕЩА С МАЯ МАНОЛОВА

Публикувано на 12/09/2017 12:12
/ прегледи: 510
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
1

Среща с омбудсмана Мая Манолова искат хората от Георги Дамяново. За да търсят помощ за решаване на проблема с питейната вода. Не, че той се е появил сега, от чешмите  в Г. Дамяново и Меляне от години често тече мътна вода. Сега обаче тя е замърсена с арсен, освен това от 1 септември е поскъпнала двойно – от 0,78 лв на 1,60 лв. По данни на Регионалната здравна инспекция в края на август стойностите на арсен в питейната вода на двете села е 15-16 мг/л, при норма 10 мг/л. Затова от 30 август В и К – Монтана осигурява вода за готвене и пиене с водоноска.  Но според местните хора и тя е със съмнително качество. „Не само , че е прекалено хлорирана, но е и видимо не е чиста”, твърди Валери и излива няколко чаши от кофата , която е напълнил от водоноската.. Освен всичко друго  цистерната, осигурена от В и К не изпълнява  предварително обявения график. Няма я в 8 ч. сутринта в Г. Дамяново. Щяла да дойде в 9, защото бил нужен 1 час , за да се напълни самата цистерна с годна вода. Това обяснява отговорника за доставката от съседното Гаврил Геново.

Според секретаря на общината И. Пешунов досатътчно чиста питейна вода селата могат да имат само , ако се направи ново водохващане в Балкана и нов водопровод. Но за това трябват много пари, а никой не може да гарантира, че те ще бъдат осигурени.

От В и К – Монтана не искат да се срещнат с хората на място. Разчитат до края на месеца да падне дъжд и дебита на водохващането да се увеличи. Така при смесването й с водата от кладенеца с повишено съдържание на арсен , показателите ще се подобрят. Временно.

Но хората в двете села вече са решени да отстояват правото си докрай. „Няма да плащаме вода, негодна за пиене”, заричат се те . Ще се срещнат с омбудсмана, ще потърсят помощ и от президента.

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Георги Дамяново

    Нямало пари, само за тях има. Тоя пешунов е голям лъжец, напълниха си гушата с кметицата, изгонете тия некадърници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ