ФУТБОЛЪТ В МОНТАНА СТАНА НА 100

Публикувано на 03/09/2021 16:04
/ прегледи: 575
/ в Спорт, Събития
Montana-45

Днес Монтана празнува век от учредяването на първите футболни дружества в града. 100 юбилейни плакета ще получат заслужили ветерани, свързани с развититието на най-популярната игра.

Първите футболни отбори в гр.  Фердинанд  разбира се били  „Ботев” и „Левски”, но през годините край Огоста са се състезавали гарнитурите  „Барбарос” и „Черният пират”.  Тогава членовете на дружествата пращали по 5 лева .

През 1924 година по предложение на общински съветник тогавашният кмет Тодор Грънчаров, издар  заповед да  забраняване на играта.  Причината –  опазване здравето на младите хора. Глобата за неспазване на заповедта била 250 лева. Заповедта  така и не е отменена, но година по-късно с решение  на общинския съвет в град Фердинанд е определено и първото временно игрище– мястото където се намира и до днес.

Спортен комплекс „Огоста е построен през 60-те години на ХХ век, но модернизирането му продължава . Най-паметното събитие, според архивните  публикации, е футболният турнир, състоял се през май 1944 година за купата на героя летец Мито Дисов. Тогава на  финала се срещат отборите на Фердинанд и Враца. При силно оспорван мач срещата завършва с победа за Фердинандския клуб. Настава всеобща радост, шествие и възторжени речи на народни представители приканват хората да правят дарения  развитие на играта. Най-впечатляваща била щедростта на  „крайно бедният продавач на семки Махмуд Мехмедов Юсейнов, който „със сълзи на очи” дал последните си 500 лева. Този жест на Махмуд е описан във вестникарските дописки от 1944 година и посочен за пример на по-заможните граждани. И така, близо 80 годиниq семките и футболът са неразделни.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ