ФЕРДИНАНДЕУМ ДОЙДЕ В МОНТАНА

Публикувано на 30/11/2022 16:04
/ прегледи: 364
/ в Общество, Събития
DSC_0687

Проф. Петър Стоянович представи в Монтана монографията си „Фердинандеум“ –  научно-исторически труд pd първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд. Книгата от над 800 страници  засяга сфери на държавното развитие като армията, офицерския корпус, строителството и архитектурата, комуникациите, железопътния и морския транспорт, културата, образованието, науката, обществения живот.

.„„Вероятно няма друг град или община, в която представянето на  тази скромна монография за мирните години на цар Фердинанд,  да е по на мястото си. Целта й е  не е да създава библия на фердинанизма, а единствено и само да върне българското общество, част от което сме и ние,  към истинския, обективния , уважителния към самите нас, прочит на нашата родна история. За тези 25 години българският княз , впоследствие цар Фердинанд, застава начело на едно все по-просветено общество – политици, офицери, интелигенция, които правят от една изостанала азиатска провинция, османска  провинция – една средно европейска държава. Това е едно усилие, което в никакъв случай не е негова лична услуга, но то е така да се каже основното лице на този преход – от изтока към запада, от ориента към добрия стар свят“, каза проф. Стоянович.

Повод за гостуването на известния историк в Монтана е предстоящото отбелязване на 131 години от обявяването на градския статут на селището.  На 2 декември 1891 г. Голяма Кутловица е преименувана на Фердинанд. Благоволението на княз Фердинанд I било спечелено  при официалното откриване на железопътната гара, на което той присъствал.  На празненството по случай новата ж.п. линия, на богата трапеза, местните управници  успели да го убедят  да даде градски статут на Кутловица.

Според проф.  Петър Стоянович  „Легендата е напълно достоверна, чисто психологически  е възможно да е напълно достоверна, поради един факт , който ние забравяме винаги и той е , че българинът, колкото и да се е променил, не се е променил в начина си на мислене последните 150 г. ,  т. е. когато на държавния глава, на  големеца му предложиш един интересен прочит на неговото самочувствие, той винаги е склонен да го приеме. От друга страна избирателите , гражданите, поданиците от нашите географски ширини, винаги са били по-склонни  да бъдат колкото и презрителни, толкова и сервилни към централната власт – това се случва навсякъде по света.“

Официалното честване на годишнината е на 2 декември  и по традиция съвпада и със  старта на коледните празници в Монтана.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ