ДВЕ СТАНЦИИ ЩЕ СЛЕДЯТ ДЕНОНЩНО ВЪЗДУХА В МОНТАНА

Публикувано на 20/11/2018 15:03
/ прегледи: 219
/ в Общество, Събития
IMG00034

Две мобилни станции ще следят чистотата на въздуха в Монтана през следващата година  Доставката на автоматичните станции, които ще работят 24 часа в различни точки на града е една  от мерките предвидени в Програмата за качеството на атмосферния въздух и намаляване  на опасните за здравето фини прахови частици  /ФПЧ/  и полициклични ароматни въглеводороди /ПАВ/.

Монтана е сред първите четири града в страната с най-замърсен въздух. Особено критични са зимните месеци, когато съдържанието на ФПЧ надвишава до пет пъти нормите.

Най-сериозен замърсител са отоплителните уреди на твърдо гориво,  те изхвърлят в атмосферата  97 % от ФПЧ. 2,5 % са продукт на автомобилите и около 1 % е промишленото замърсяване. 60 % от домакинствата в Монтана ползват въглища и дърва.

Затова една от приетите  мерки е подмяна на твърдото гориво с природен газ. Предвижда се около 3 000 домакинства в Монтана да бъдат финансирани,  предварителните разчети са те да получат по 1 100 евро за това.

Проектът  по ОПОС трябва да бъде реализиран между 2019 и 2023 г.  Критериите по които ще бъдат избрани  домакинствата ще бъдат определени от Оперативна програма „Околна среда” и ще са валидни за цялата страна.

Още 500 домакинства ще бъдат подпомогнати с проект финансиран  по програма  LIFE с 860 000 евро.

LIFE осигурява 60 % от средствата , останалите 40 %  ще са от общинския бюджет.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ