ДВЕ ФИРМИ ЩЕ ОТГЛЕЖДАТ 50 ТОНА РИБА В ОБЩИНСКИ ЯЗОВИРИ

Публикувано на 07/11/2019 13:01
/ прегледи: 1 790
/ в Общество, Събития
1-11

Фирма от Монтана ще отглежда риба в язовир „Ягодник” край Студено буче. В инвестиционното предложение на дружеството, което има опит в тази дейност е записано, че ще се угояват  20 000 кг риба за консумация – шаран, толстолоб,  амур, сом и бяла риба. След достигане  на пазарно тегло на рибите  част от тях ще се продават, други ще се прехвърлят в прилежащи складови басейни. „Ягодник е  с обща площ 76 дка  и обем 340 000 куб м.

Естественият водосбор, добрият водообмен и проточност подобряват самопочистващите възможности на язовира и са благоприятни за отглеждане на риба, е посочено в инвестиционното предложение. Не се очаква отделяне на опасни вещества във въздуха, водите и почвата.

Фирмата има  договор за ползване на язовира, сключен през юни т. г. , а инвестиционното предложение е подадено на 31 октомври. Годишната такса, която инвеститорът трябва да плаща на общината  е 1510 лв.

Друга фирма е депозирала в община Монтана инвестиционно предложение за отглеждане на 30 000 кг риба в язовир „Д-р Йосифово”. Площта на водоема  е 242 дка,  обемът – малко под 500 000 куб. м.

Предвижда се язовирът да се зарибява през лятото и след достигане на определено тегло рибата – обикновено през месеците ноември, декември и януари,  ще бъде улавяна и продавана.

Инвеститорът уточнява, че при стопанската дейност  няма да има замърсяване на околната среда, почвата и водите.

Фирмата има 10-годишен  договор с община Монтана за ползване на язовира, срещу годишна такса от 4 920 лв.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ