ДЪРЖАВНИЯТ АРХИВ В МОНТАНА СТАНА НА 60

Публикувано на 02/10/2023 17:05
/ прегледи: 293
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Архивистите в Монтана имат празник – 60 години от създаването на институцията. Фотоизложба подредена в централното фоайе припомня най-важните моменти от дейността на архива. Годишнината е повод с колегите си в Монтана да се срещне председателят на ДА”Архиви” Михаил Груев, който засади дърво в двора на институцията.

Най-старите документи на учреждение  са от 1878 г. – протоколи от заседание на Градското  общинско управление.

„Архивните фондове са над 3030, като 198 са на лични фондообразователи – хора,  които са допринесли за развитието на региона през всичките тези години”, разказа Ангелина Емилова, началник на ДА – Монтана

Преди официалното честване на годишнината гостите засадиха две липи в двора на архива.

„Сградата не е в добро състояние, разчитаме много на програма „Развитие на регионите„ и на община Монтана да получим средства за цялостно саниране на сградата”, каза доц. Михаил Груев, председател ДА”Архиви”

Десетки бивши служители гостуваха на колегите си.

Елена Дамянова си спомня: Дойдох с новата сграда, от училище , през 80-та година и напуснах на 1 октомври преди 20 години. Не познавах много работата, но беше много приятно, много интересно..”

Антоанета Иванова: „До пенсионирането си, тук бях в лабораторията по реставрация и микрофилмиране, много документи са минали през ръцете ми и се радвам, че продължава още тази дейност защото това остава за бъдните поколения..”

Хубавата новина за архивистите –  предстои повишение на заплатите им от началото на следващата година.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ