ЧИПРОВЦИ ЧЕСТВА КИЛИМИТЕ СИ

Публикувано на 27/04/2024 17:05
/ прегледи: 127
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

За девети път чипровчани и стотици гости от страната и чужбина се събраха , за да се порадват на уникалните чипровските  килими. През 2014 година  ЮНЕСКО  обяви традицията в килимарството  за нематериалното културно наследство. Така тъкачките от балканското градче получиха световно признание за изключителното качество на своята продукция.

Чипровските традиции в килимарството датират отпреди 1300 години и продължават да привличат вниманието на специалисти и ценители. Местните майстори пазят и предават наследените от прабългарите технологии за създаване на тъкани с причудливи  фигури, орнаменти и композиции. В тях са закодирани послания , символи и обети, които предават на  килима  силата на крепител на духа, здравето и щастието в дома на своя притежател.

„Винаги съм работила  килим, от малка – така между  нишките се  тъче,  нишките се преплитат, преплитат  и става килима”, разказва 80-годишната Радка Софрониева. Радка е живата история на килимарството в Чипровци.През  66-67- ма година е ходила  в Швейцария. „ да покажем ръчно производство, в Женева в Лозана –  проявяваха  много интерес , защото всичко при нас  е ръчно…”

Василена е още ученичка.  Ходи на кръжок по килимарство в училище,  уче се и в къщи, от майка си, защото е убедена, че  трябва да се запази традицията.

Майка й Асенка е прекарала живота си пред стана. Сега тъче „каракачка“ в превод „черноока мома” но понякога в къщи „ се унесем в килима и забравям да ядем, защото – а тая шарка, а още една  и така…”

Според Анита Комитска , директор на Историческия музей „чипровският килим живее.“ Музеят има колекция  от 100 килима, 80 от тях са показани на празника – повечето в залите, 25 -30 са изнесени навън.

„Правим това да запазим традицията, да ги запазим и да  останат живи за идните поколения” , казва кметът на Чипровци Пламен Петков.

Празникът продължава три дни с концерти, изложби и хора на централния площад в Чипровци.

 

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ