БИЗНЕСЪТ В „ЕДНО ГОЛЯМО СЕЛО”

Публикувано на 29/05/2020 9:09
/ прегледи: 1 638
/ в Общество, Събития
1111

„В Монтана живеят 25 000 души, това е едно голямо село”, заяви  в интервю за „Канал 3” в средата на миналата година,  един от собствениците на МОНБАТ Атанас Бобоков. От вчера специализираната прокуратура проверява него и брат му Пламен, „за участие в   организирана престъпна група създадена с користна цел, в която участват и зам.- министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ – Плевен.“

Според изявление на говорителя на главния прокурор, в рамките на проверката са били претърсени 40 адреса – в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Перник, Смолян и села в обл. Кюстендил. Установено е, че със съдействието на зам.-министъра на околната среда и водите са били издавани нотификации за внос на отпадъци основно от Италия.

Всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън България или да го предаде на друго българско дружество за последваща преработка и оползотворяване. За да изнесе опасния отпадък извън България, обаче, дружеството трябва да получи нотификация от Министерство на околната среда и водите. Според събраните доказателства по досъдебното производство зам.- министъра на околната среда и водите е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасните отпадъци на посочени и определени от него дружества, които имат разрешение да извършват последващата преработка на територията на Р България.

От тази схема се е възползвало търговско дружество с рециклираща фабрика за преработка на акумулатори. в Монтана, От тази преработка се получават опасни отпадъци. Първоначално те били изнасяни за Германия, където имало изградена лицензирана мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга обаче била заплащана висока цена, която допълнително се оскъпявала от транспортни разходи. С цел спестяване на голяма част от тези разходи дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си, като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани дружества с фиктивна дейност, като по пози начин спестявали голяма част от разходите си, генерирали големи печалби и избягвали плащането на данъчни задължения в големи размери.

„Монбат“ АД произвежда акумулаторни батерии в Монтана и Добрич, както и има рециклиращи заводи за олово в Монтана, Сърбия и Румъния. През 2017 г. компанията придоби рециклиращи мощности в Италия, в гр. Бреша, в засегнатата от вируса област Ломбардия. „Монбат“ АД купи и предприятие за литиево-йонни батерии в Германия. Покрай кризата с коронавируса в Китай през януари и февруари там има драстичен спад в продажбата на нови автомобили. Сега кризата се премести в Европа и „Монбат“ АД може да усети директно проблем с продажбите. Освен това производственият цикъл е такъв, че натрупаните наличности от оловна скрап, олово и готови акумулатори са с голяма стойност. При спад на цените на оловото компанията губи, защото материалните й запаси се обезценяват. От началото на годината цената на оловото се понижава от 1923 долара на 1749 долара за метричен тон.

 „Инвестор”, март 2020 г. ”

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ