БЕРКОВИЦА ПОИСКА КОМПЕНСАЦИИ ЗА В и К

Публикувано на 10/03/2016 11:11
/ прегледи: 622
/ в Общество, Събития
1

Община Берковица иска компенсации за присъединяването си към Асоциацията по В и К за област Монтана. Причина за отказа да влезе в сдружението са опасенията, че цената на питейната вода ще скочи, а местното водно дружество ще трябва да съкрати работници. „Взехте ни боклука, сега искате да ни вземете и водата”, заявиха по време на среща с областния управител Ивайло Петров и кметовете на останалите 9 общини от областта берковчани. „Искаме договорът да бъде променен, да получим компенсации, а В и К Берковица да запази оперативна самостоятелност”, обобщи в края на тричасовата среща кметът Милчо Доцов. Пенка Пенкова, кмет на община Лом, подчерта, че ако Берковица не се присъедини към асоциацията 10 общини от областта ще бъдат лишени от възможността да кандидатстват по ПРСР. Това ще лиши от средства за ремонти на В и К мрежата, а също и от възстановяване на улици. „А всичко това ще рефлектира пак върху нас, кметовете”, допълни тя.
Кметът на Чипровци Пламен Петков обърна внимание , че и Чипровци в момента се снабдява с питейна вода по гравитачен път и затова цената е по-ниска. „Но водата не е качествена и ние сме длъжни да направим нужното, за да могат хората да пият наистина чиста вода”. Кметът на Медковец В. Куткудейски апелира за справедливост и солидарност в името на развитието на общините.
Директорът на РИОСВ Деница Славкова припомни, че настоящият програмен период е последната възможност за получаване на европейско финансиране по ПОС и след него общините ще бъдат санкционирани за неизпълнени изисквания по пречистването на отпадните води.
До 10 млн лева би могла да получи всяка от общините по ПРСР, за да кандидатства с проекти трябва да е част от В и К асоциацията. Без Берковица това ще е невъзможно. Предстои в края на март берковските общински съветници да вземат решение за това.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ