БАН: ДА СПАСИМ БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

Публикувано на 22/03/2016 14:02
/ прегледи: 1 016
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
novini-montana

Българската академия на науките разпространи емоционален Зов за помощ за спасяване на българското село. Текстът засяга и демографската криза, сривът на моралните ценности и драматичния упадък на икономиката. Ето част от призива: Българското село винаги е спасявало българите. Днес е тъжно да гледаш буренясалите поля и развалините на селскостопанските постройки. Ние българите, които сме научили половината Европа на градинарство, сега ни тъпчат с некачествени зеленчуци и плодове от съседни и далечни страни. Имитациите „ментета” на храни са вредни, но хората са принудени да ги употребяват само поради по-ниските цени.Вместо да произвежда продукти с висока принадена стойност, България днес изнася суровини и работна ръка.Образованието произвежда  „интелигентно безработни”, които не са полезни нито на себе си, нито на държавата. Духовната криза вече е по-тежка от  икономическата. Преди 100 години в съдбовните за Отечеството времена, парламентът е решил,  да бъдат свити партийните знамена и всички да се наредят под националния трицвет. Нека бъдем достойни потомци и да се  обединим сили за:
а) спасяване на чезнещата нация;
б) съживяване на разореното село;
в) възстановяване на индустрията;
г) укрепване на въоръжените сили и опазване на границите;
д) развитие на здравеопазването;
е) по-качествено и съобразено с потребностите образование;
ж) издигане ролята на науката и технологиите;
з) съхраняване на духовните ценности чрез културен възход;
и) нормално правосъдие за всеки гражданин.
Нашите предшественици са ни оставили един завет – да пазим и браним Отечеството. Никога в съвременната история Родината не е била изправена пред толкова големи предизвикателства и опасности. На нас ни трябва единение и толерантност, да загърбим различията и пристрастията, защото нацията е силна, когато е единна.  Да положим поне възможните усилия, за да продължи вековната история на българите и след края на ХХІ век. . Ние не избираме Майка и Отечество и ето защо не ни питайте защо обичаме най-много тях!

Да живее България и ние в нея!“

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Elena Simeonova

    Не е токова просто, но не е и невъзможно.Трябва да има воля за това. Аз вярвам в младите, които могат да променят много неща .Трябва им свобода на действие.

  2. Vesi Vasileva

    А аз вярвам, че не само младите, но всички живи, чувстващи се българи, когато се обединят- ще победят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ