СЕДЕМ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ПОДПОМОГНАТИ С 41 МЛН ЛВ

Публикувано на 19/11/2018 15:03
/ прегледи: 1 228
/ в Общество, Събития
жито

Седем от най-големите производители на зърно в България са получили субсидии по директни плащания за над 41 млн лв. Повече от половината от тази сума  22 млн лв  е отишла в пет фирми на Св. Дичевски, сочи справка на ДФ”Земеделие”.

В списъка е и  “Златия агро”. Фирмата е  собственост на К. Иванов, който обработва около 130 хил. дка със зърнени култури в района на Вълчедръм. Фирмата  търгува и с препарати за растителна защита, торове и семена.

През 2017 г. “Златия Агро” е усвоила субсидии по СЕПП и Зелени директни плащания за над 6 млн лв.

Единствената чуждестранна фирма в списъка на седемте е „Хера Агро”,  получила 1.4  млн лв  по СЕПП и 838 000  лв зелени директни плащания през  2017 г. Собственост е на китайски инвеститор и обработва около 30 000 дка в Югоизточна България.

Вече са внесени 450  изменения в предложените от ЕК текстове по общата селскостопанска политика за следващия програмен период.  Предстои проектът  да бъде одобрен от целия парламент, за да влезе в сила.

Предложението  е всяка  държава-членка сама да определи праг, над който да се намалява размерът на директните плащания. Този праг не може да бъде по-нисък от 100 000 евро. Средствата, които надхвърлят този праг следва да се намалят по решение на държавата-членка с най-малко 25% и най-много 100%.

Интересното е, че от обхвата на тези тавани  от Европейския парламент предлагат да се изключат субсидите  за допълване на доходите на млади земеделски стопани и плащанията за схемите за климат и околна среда. Всички останали плащания, включително обвързаната подкрепа, ще бъдат включени в калкулацията на сумите, на които ще се налага таван на плащанията.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ