АНАЛИЗИРАТ БОКЛУКА ЗА 28 000 ЛВ

Публикувано на 26/05/2022 16:04
/ прегледи: 467
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Монтана наема столична фирма, която трябва да направи морфологичен анализ на отпадъците събрани през 2021 г., решиха общинските съветници. По начина на събиране отпадъците са:

 смесени битови отпадъци:

разделно събрани отпадъци:

рециклируеми отпадъци предадени в центрове за приемане на отпадъци и площадки за изкупуване на вторични суровини;

разделно събрани зелени и био-отпадъци;

Според  договор между община Монтана и „ТК-Инженеринг”ЕООД, София от 21 април т. г., за анализа общината трябва да плати 28 260 лв.Средствата ще бъдат взети от отчисленията, които общината получава от Екоминистреството по ЗУО.

През 2021 г., на регионалното депо за неопасни отпадъци в Монтана, са приети 17 194 т. битови отпадъци от почистване на улици от цялата община. От тях 15 554 т. са сепарирани, като са отделени тези , които могат да се преработят. След рециклирането им са получени 242 т. хартия, пластмаса, черни метали и стъкло, които са предадени за оползотворяване.

148 отпадъци са събрани в 100-те  цветните контейнери, които осигурява „Екопак България”. От тях 34 т. са хартиените – събрани в сините контейнери, 30,5 т. – пластмасови в жълтите контейнери и 39 т. стъкло – в зелените контейнери. От общото количество са сортирани за преработка 110 т, останалите 38 т. са депонирани.

Срещу годишен наем от 410 лв общината търси оператор за стопанисването на язовир „Стубел”, който се намира в землището на с. Г. Белотинци. Досега водоемът с площ  10 дка, не е имал наемател или концесионер. Според обосновката в докладната записка, „отдаването под наем ще даде възможност за стопанисване и експлоатация , бъдещи инвестиции, откриване на нови работни места, почистване на водоемното езеро, язовирната стена и съоръженията към него”.

С решение от днес съветниците прехвърлиха жилище на ул.”Бузлуджа”1, ет. 4 , ап. 9. , което е частна общинска собственост, в списъка на жилищата за настаняване под наем. След като бъде ремонтирано в него ще бъдат настанени бежанци от Украйна /три жени и две деца/. С молба до кмета на общината, една от тях Марина Атанасова уточнява, че „желаем детето ни да започне училище на територията на общината.

С тайно гласуване и без нито един „против” съветниците определиха тазгодишния носител на Почетния знак на община Монтана.Това е  акад. Ячко Павлов „за големите му заслуги в областта на науката реология”, приноса му в утвърждаване на регионалния академичен център на БАН в Монтана. Роден е в с. Киселево през 1932 г. Завършил гимназия в Михайловград, през 1957 г. и Одеския хидротехнически институт. Предложението за наградата е на зам. предс. на общ. съвет Валери Георгиев.

Определени бяха  и представителите на община Монтана в комисиите за изработване на областна здравна  и областна аптечна карти. Това са д-р Павел Цочев и Вилма Георгиева. Заседанието одобри и съветниците, които да представляват общината в общите събрания на областната В и К  асоциация, МБАЛ „Д-р Ст. Илев” и „Топлофиикация”.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ