16 000 ЕДНОДНЕВНИ ДОГОВОРА В ОБЛАСТ МОНТАНА ЗА 2022

Публикувано на 24/01/2023 15:03
/ прегледи: 254
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Средно по пет нарушения са констатирали инспекторите по труда в област Монтана при направените през изтеклата година над 1 000 проверки. Почти всеки работен ден инспекторите са съставяли  акт за нарушение, като наложените  глоби  са за близо 300 000 лв.

„Нямаме информация за тежки трудови злополуки, свързани с травматични или трудови процеси. Има инциденти , които са свързани със здравословни проблеми, т. е. човекът е починал на работното място по здр. причини, но нямаме смъртна трудова злополука”, каза директорът на ОИТ инж. Димитър Петров.

Сред добрите постижения в областта на спазване правата на работещите са регистрираните в област Монтана 16 000 еднодневни трудови договора, предимно на заети в селското стопанство и услугите. От въвеждането на тази форма на заетост преди 7 години, еднодневните договори в региона са нараснали  10 пъти.

Освен проверките, които ИТ прави ежедневно, тази година институцията ще насочи усилията си и към установяване и контрол на работодатели въвели дистанционна работа. Целта е  защита правата на работещите – ще се проверява как им е възложена работата, как се отчита работното време и заплащането на труда, включително в почивни дни или на официални празници.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ