1 200 РЕШЕНИЯ СА ВЗЕЛИ СЪВЕТНИЦИТЕ В МОНТАНА

Публикувано на 12/09/2019 16:04
/ прегледи: 1 360
/ в Общество, Събития
1-1

С дневен ред от 51 точки Общинският съвет в Монтана приключи мандата си. За всяка от  четирите  години съветниците са вземали средно по 300 решения. „Работихме в отлично партньорство в интерес на гражданите на общината”, обобщи председателят  инж. Иво Иванов. В края на заседанието той връчи специални плакети на всеки от съветниците, както  на кметовете и кметските наместници на селата от общината

Кметът Златко Живков също благодари на съветниците и отбеляза , че след поредния пети мандат, Монтана и селата вече са съвсем различни. „Предстои суверена да даде оценката си за нашата работа”, каза още кметът и добави, че повечето от настоящите съветници най-вероятно ще влязат и в следващия Общински съвет.

На заседанието бе   приет   отчета за изпълнение на бюджета на общината за първото полугодие на 2019 г.

В края на месец юни консолидираният бюджет на общината е 46 329 000 лв, при първоначално гласуван 43 705 000 лв. От държавата общината е получила 15 293 000 лв при планирани 27 375 000 лв. Съотношението между държавните и местни приходи е 58 % :42 %.

Местните  приходи за полугодието са 11 037 000 лв, , повече от половината  са събрани от данъци. Неданъчните приходи са изпълнени над 50 %, от предвидените общо 9 881 000 лв. От глоби санкции и наказателни лихви са събрани 166 000 лв при планирани 645 000 лв.

Над 75 % е изпълнението на таксата за битови отпадъци, събрани са 3 176 000 лв при планирани 4 227 000 лв.

Към края на юни общината има просрочени задължения  от 780 000 лв., а просрочените вземания са 4 118 000 лв- основно от неплатени местни данъци и такси.

Съветниците приеха  Наредба  за финансиране на физическата активност, спорта и спортно-туристическата дейност в община Монтана.

Най-много средства от общината ще могат да получават детско – юношеските специализирани спортни школи. Освен да развиват спорт със социални функции , да имат постоянна тренировъчна дейност, да организират състезания , те ще трябва да организират и спортни занимания за гражданите и да предоставят спортни услуги. При изпълнение на посочените в наредбата изисквания ДЮСШ ще могат да получават средства за спортна екипировка и спортни уредим за материални награди – купи, медали, грамоти, сертификати за плащане на наеми за обекти ползвани за тренировки, разходи за консумативи на обекта.

За финансово осигуряване на спортния календар на общината ще бъдат осигурявани 90 000 лв.

Одобрено бе и предложението  в част от общинските  детски градини и училища да бъдат  сформирани групи и паралелки под определения норматив.В ДГ в с. Горно Церовене група от 6 деца, в ДГ в с. Винище –  с 8 деца. В основното училище в с. Д-р Йосифово да има три слети паралелки с 13,14 и 12 ученици, както и една параллека 7-ми клас със 7 ученици.  В училището в с. Габровница паралелка 3-ти клас с 15 ученици.  В Пето средно училище в Монтана паралелка 7”б” клас със 17 ученици. В 7-мо средно училище „Йордан Радичков”  паралелка 5-ти клас с 16 ученици и паралелка 8-ми клас с 14 ученици.

Зам. кметът Тихомир Антонов ще е   временен кмет на община Монтана до полагането на клетва от новоизбрания кмет.  Одобрени бяха и предложените временни кметове на селата  Благово, Вирове, Габровница, Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Николово, Смоляновци, Стубел и Студено буче. Тези села имат над 350 жители и освен за общински кмет и съветници  на 27 октомври ще гласуват и за кмет на кметство.

Променен бе и правилника на общинския фонд”ин витро”, като средствата отпуснати от този фонд няма да могат да се ползват за покриване на разходи по вече стартирали процедури, както и за процедури започнали преди началото на календарната година, в която двойките с репродуктивни проблеми са кандидатствали  пред общинския фонд.

Променена бе и  Наредбата за управление на отпадъците на територията на общината. Занапред  служители на общината ще проверяват сигналите за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци върху частни, държавни и общински  имоти, и след съставяне на протокол ще ги предава на РИОСВ. В тази връзка общината ще  дава под наем контейнери за  строителни отпадъци.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ