МОНТАНА ЕДНА ОТ ИЗОСТАВАЩИТЕ ОБЛАСТИ

Публикувано на 09/02/2018 14:02
/ прегледи: 804
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1-9

Седем области в страната, между тях и Монтана са застрашени от влошаване на социално-икономическото развитие. Това се казва в анализ за развитието на икономическите центрове в България на  Института по пазарна икономика. Малко над 1/3 от територията на страната е покрита от икономически центрове, като в  тях се произвежда 86% от продукцията на страната Останалите близо две трети от страната е икономическа пустиня. Сред 28-те области на страната, които са разделени на преобладаващо-селски, междинни и преобладаващо-градски са анализирани социално-икономически показатели на база  обезлюдяване, безработица, доходи и бедност. Прогнозите за развитието на  7 области са песимистични, като има сериозна опасност  дори от  влошаване на социално-икономическото положение и изоставане в сравнение с развитието на останалите територии на страната. Проблемът е, че сред тях попадат едни от най-производителните региони на страната като Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Сливен, Ямбол и Търговище.

Затова специалистите препоръчват заедно с финансирането по Оперативните програми са необходими и мерки , които да се приложи в най-силно засегнатите територии на страната, за да се спре изоставането и забавянето в сближаването, както и  да преобърне негативната посока на социално-икономическо влошаване в тези райони.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. лъвчето

    А кой е виновен за това изоставане ? След като съсипаха индустрията по региони ,върхо която се определяше икономическият разтеж какво може да се очаква ? Защото когато се създава дадено предприятие се правят пълни иследвания и проекти за соровини и матриали с който ще работи цеха или предприятието . И какво е разтоянието до тях ? Защото се знае че съвкупността от цените за производство на определен продукт е от значение на пазарната ценна .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ