ВРАЦА И МОНТАНА С ОБЩ ПРОЕКТ ЗА ЕКОМОБИЛНОСТ

Публикувано на 27/07/2023 16:04
/ прегледи: 417
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Проект на стойност 8 334 000 лв подготвят общините Монтана и Враца в партньорство с „Тролейбусен транспорт „ Враца и Монтана АТ” . Целта е развитие на „екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи”. Проектът е пилотен, а срокът за кандидатстване 30 август т. г.

Ако бъде одобрен средствата ще бъдат използвани за доставка на електрически автобуси за градския транспорт на Монтана,  изграждане на зарядни станции за тях, ще бъдат разработени нови транспортни схеми.   Съветниците одобриха участието на общината в проекта, както и текста на задължителното за кандидатстването споразумение между участниците в  него.

Прието бе и предложението  филиалът на детската градина в с. Смоляновци, който е част от ДГ”Приказен  свят” – Монтана да бъде включена в списъка на средищните детски градини на МОН. Причината е намаляващия брой деца във филиала. Наесен там ще се обучават  7 деца в задължителна  предучилищна възраст,  които ще пътуват от съседни села, където няма училище и детска градина. Шест от децата са от с. Белотинци, което е на 8,6 км от  Смоляновци и едно от с. Долна Рикса, което е на 14 км от Смоляновци.

В списъка на средищните детски градини от Монтана вече са  ДГ 5”Дъга” и ДГ 12”Здравец”, както и част от ДГ 8 „Пролет” в Габровница”.

Гласувана бе и нова Наредба за престоя и паркирането на пътни превозни средства в гр. Монтана. Това се налага заради организацията на „синята зона” за паркиране. „Целта ни е по-добър ред и улеснение на гражданите”, подчерта д-р Л. Антов, председател на комисията по обществен ред в Общинския съвет. Според него, след въвеждането на SMS паркирането  дори въздухът в централната част на града станал по-чист. „Недоволство от високата такса от 2 лв /час има, но при по-ниска цена общината няма да може да покрива разходите по тази дейност”, обясни още д-р Антов.

300 са платените паркоместа в Монтана, възможностите за престой на автомобили в центъра били за поне 1 000 автомобила, отбеляза кметът.

Съветниците приеха и  шестмесечните отчети на общинските фирми. Председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов представи отчет за дейността на ОбС за полугодието на 2023 г.

Кметът Златко Живков благодари на съветниците за отговорното им отношение към проблемите на общината и на председателя за атмосферата и професионалното отношение.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ