650 000 БЪЛГАРИ ГЛАДУВАТ

Публикувано на 11/12/2015 16:04
/ прегледи: 425
/ в Общество, Събития
novini-montana

Все повече българи са изправени пред риск от недостиг на храна, облекло, липса на жилище, се казва в годишен доклад на Института за модерна политика. В доклада се цитират данни на Международния институт за изследване на хранителната политика, според който приблизително 650 000 българи са постоянно недохранени. България вече попада в по-рискова група по „индекс на глада”. Ситуацията у нас се влошава в сравнение със сродни държави от балканския регион – стойността на индекса у нас е 8,5, за Румъния е 5,3, за Сърбия 7,1, Босна и Херцеговина, Черна гора и в Хърватска е под 5, а в Македония – 5,9.
България продължава да затъва в бедност, увеличава се рискът пред хората с ниски доходи от изпадане по социалната стълбица, елиминира се свободният достъп до здравеопазване на хората с ниски доходи, задълбочава се комерсиализирането на образователната система, безогледно се поема прекомерен външен дълг за покриване на дефицити. Това са част от изводите в доклада „Социално-икономически права, уязвими групи и дискриминация през 2015 г.
Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е най-често срещана сред възрастните едночленни домакинства (особено сред възрастните жени), самотните родители с деца, както и при домакинства с три и повече деца.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ