ЖЕНА ОТ БЕРКОВИЦА СЪС ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА

Публикувано на 09/08/2019 14:02
/ прегледи: 923
/ в Общество, Събития
14

60-годишна жена от Берковица е заболяла от Западнонилска треска. Това е първият доказан случай на опасното вирусно заболяване в България тази година.По данни на РЗИ – Монтана от две седмици жената която работила като готвачка , не се чувствала добре, имала температура, главоболие и повръщане. На 5 август състоянието и се рязко се влошило, тя загубила съзнание. Била приета в болница със съмнение за инфаркт. Тази диагноза била отхвърлена тъй като нито едно от направените изследванията не я потвърдили.   След консултации с невролози и инфекционисти  била поставена диагноза „инфекциозен енццефалит”, която е потвърдена с  изследвания  в Националния център по паразитни и заразни заболявания.Жената вече е в стабилно състояние, няма опасност за живота й,казаха лекари.

Западнонилската треска е вирусна  инфекция предавана чрез ухапване от комари.

Инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни.

Западнонилската треска обикновено протича леко, или умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на  обрив, лимфоаденопатия. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По – тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст. 

Рисковият сезон е от  юли до октомври, с пик през август – септември.

Няма ваксина срещу вируса на Западнонилската треска.

Най-важните превантивни мерки за максимално ограничаване  разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятияМерките са  предпазване от ухапване от комари, които са  най-активни при изгрев и здрач

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ