ЗАПАЗВАТ ПОСТОВЕТЕ ЗА ХЕМОДИАЛИЗА

Публикувано на 07/03/2016 15:03
/ прегледи: 559
/ коментари: 2 / в Общество, Събития
novini-montana

Намаляването с 9 на постовете за хемодиализа за област Монтана се оказа грешка. Това станало ясно по време на срещата на зам. министър Ваньо Шарков с областните управители на Враца и Монтана. „Лечението на 64-мата пациенти на хемодиализа от областта е гарантирано”, заяви обл. управител на Монтана Ивайло Петров. Проблемът се появи при публикуването на националната здравна карта. В нея бяха предвидени само 18 вместо нужните 27 поста.
След проблемите със здравната карта, сега се появява още един, не по-малко значим. Как ще си купуват лекарства хората от малките населени места, където няма аптеки след въвеждането на пръстовите отпечатъци. „Все още процедурата не е изяснена, още повече че няма мобилни аптеки, които да обслужват малките села. А това е проблем, който хората поставят най-често при срещите с нас”, заяви народната представителка Десислава Атанасова. Тя и екипът на областния управител участваха в кръгла маса за социално значимите заболявания сред ромите. Анализът е направен на база работата на мобилни кабинети по проект на Институтът по иновации и Пациентски организации „Заедно с теб”. Проектът финансиран по програма ФАР е изпълняван от 2005 до 2015 година. С осигурените по него 23 мобилни лекарски кабинети са направени над 154 000 прегледа, предимно сред ромски общности. Изпълнени са над 50 процента от заложените в проекта задачи. Идентифицирани са и проблемите: липса на комуникация между изпълнителите и Министерството на здравеопазването, данните събрани при прегледите и лабораторните изследвания се обработват бавно, не са послужили за предприемане на действия или политики от страна на здравното министерство. За да бъде постигнат значим ефект мобилните кабинети трябва да продължат да работят. Сега те са в берковската болница и не се използват. За да се използват са нужни средства. Те могат да дойдат с разработването на нови проекти. Или общините от областта да осигуряват разходите за работата им, това основно са възнаграждения на лекари, които да работят в тях. Занапред мобилните кабинети няма да бъдат ограничавани за работа предимно в ромски общности. Могат да бъдат обслужвани и други групи от населението в неравностойно социално положение.

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veli

    Новата тактика на ГЕРБ-ще пробваме, пък ако мине! След това следва пресконференция за извинение! И така до следващия път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ