ВСЕ ПО-БЛИЗО Е ЗАРАЗАТА ПО СВИНЕТЕ

Публикувано на 16/07/2019 14:02
/ прегледи: 289
/ в Общество, Събития
ибиша -3

Осем екипа от служители на горските стопанства обхождат островите  и бреговете на Дунав , за да търсят трупове на диви прасета, съобщи областният управител Росен Белчев. Крайната мярка се налага заради африканската чума по свинете.

„Болестта вече е близо да нас. В понеделник e  открито огнище в Мизия. Четири домашни прасета са заразени там. Собственикът им е шофьор и в момента се проверява какви курсове е изпълнявал през последните две седмици, защото заразата се пренася от хората. Вече е определена 3-километровата зона около огнището и всички прасета в нея се евтаназират.”, подчерта Р. Белчев. Той  апелира собствениците на ферми да ограничат достъпа на външни  хора, да правят редовна дезинфекция и да доставят храната за животните само от сигурни източници.

До края на следващата седмица кметовете от региона трябва да представят пред областната епизоотична комисия справка за прасетата в населените места на общините, както и за броя на стопанствата, където се отглеждат свине майки.

Заразата не е опасна за хората, но е много опасна за животните. Пренасят я и дивите свине, които в момента се размножават и на стада се движат на големи разстояния, за да търсят храна.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ