ВРАЦА С ПО-МАЛКО ВОДА ОТ„СРЕЧЕНСКА БАРА”, МОНТАНА ГУБИ

Публикувано на 18/12/2019 13:01
/ прегледи: 453
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1-1

„Водоснабдяване и канализация“ Монтана внесе предложение в Комисията по енергийно и водно регулиране за нова  цена на водата, която се доставя на В и К – Враца. Причината – за  последните две години водното дружество в Монтана  има намаление на  утвърдените от Комисията приходи.

Предложението е от  2020 г. В и К  – Враца  да заплаща по 10 и половина стотинки за кубик вода от „Язовир Среченска бара” /0.104 /.

За 2017 г. приходите от продажби на вода за Враца са намалели с  325 хил.лв. За 2018 г. тази тенденция се запазва намалението е  656  хил.лв, или  6% от одобрените необходими годишни приходи за В и К – Монтана. Затова дружеството иска преразглеждане на утвърдената от КЕВР цена за услугата „доставяне на вода на друг ВиК оператор –  Враца“ за 2020 г.

КЕВР признава, че има  тенденция на значително и трайно намаление на потребяваните водни количества от дружеството във   Враца, като се позовава на отчетите

През 2018 г. В и \К – Враца  е ползвало 10,8 млн.м3 вода от язовир „Среченска бара“, доставяна от ВиК Монтана, при заявени 21,3 млн.м3. Същевременно обаче ВиК Враца са увеличили над пет пъти ползваната вода от собствени подземни водоизточници (9,3 млн.м3 спрямо предвидени 1,7 млн.м3), Предстои КЕВР  да преразгледа единствено цените на услугите на ВиК Монтана, а не целия бизнес план, тъй като намалението е с  6%, а промяна в  бизнес плана може да се нправи  при променени приходи с над 10%. Ръководителят на работната група в КЕВР уточнява, няма да има  промяна на цените за потребителите, тъй като с намаляването на потребяваните количества ВиК Враца спестява част от заложените в бизнес плана на дружеството разходи за тяхното доставяне от ВиК Монтана.

В двуседмичен срок заинтересованите страни могат да внесат писмени становища, по които регулаторът ще се произнесе.  Окончателното решение по заявлението на ВиК Монтана ще бъде взето на закрито заседание на регулатора на 20.12.2019 г.

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ