ВЪВ ВИДЛИЦА И ЧЕРЕШОВИЦА ПОЧЕТОХА СВЕТИ ИЛИЯ

Публикувано на 20/07/2019 18:06
/ прегледи: 580
/ в Общество, Събития
IMG_20190720_120553

С 11 домашни питки и курбан село Видлица почете покровителя си Свети пророк Илия. Празникът започна с литургия и водосвет  в параклиса, построен преди 5 години със средства от  община Георги Дамяново. С грижа и любов хората от селото продължават да превръщат параклиса в истински Божи дом. Край стените са наредени десетки икони, все дарени от местни хора. Продължава да им помага и депутатът Дилян Димитров, бивш кмет на Г. Дамяново. С неговото  съдействие резбарят Чавдар Антов ще направи малък олтар за параклиса. А жените и мъжете от Видлица ще продължават да се грижат за него, за чешмата, за малката камбанария и за цветята край стълбата, която води към храма.

На около 15 км от Видлица празнува и Черешовица. Повече от век и половина християните от Черешовица правят курбан на оброка на  Свети Илия край селото.

И тази година традицията бе спазена. Трапезите в Черешовица бяха две, една в центъра на селото и една под хайдушките сенки до оброчния кръст. А сред гостите в двете села бе и зам. обл. Управител  Нина Петкова.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ