УЧЕНИЦИ ЗА 10 ПАРАЛЕЛКИ НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ

Публикувано на 24/11/2023 17:05
/ прегледи: 266
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Класните стаи на 10 паралелки в училищата на област Монтана останаха празни  тази есен. Причината – отпадането от учебни занятия на 202 деца на възраст от 5 до 16 години, това става ясно от анализ на РУО  по Механизма за обхват на учениците.

Месец преди началото на учебната година 28 екипа от педагози, представители на общините, социалните служби  и полицията са обикаляли адресите на децата и учениците, които не са били записани в нито едно училище.

„Усилията ни са насочени към три групи – тези, които никога не са посещавали училище и детска градина, тези , които са отпаднали и  особен акцент е за учениците, които са в риск от отпадане. Целта ни е да достигнем до всяко дете и да предотвратим риска от неговото отпадане”, обясни Трайка Трайкова, началник РУО, Монтана

Над 2 500  са децата от областта не са записани в училище , защото са в чужбина. Данните, че са напуснали  страната образователния инспекторат получава от МВР.

Повече от 400  са 4-годишни деца, които все още не посещават задължителната от 2020 г.  детска градина

Една от причините четиригодишните деца да не ходят на детска градина е защото не са им направени задължителните ваксини и те нямат имунизационни паспорти. Такъв документ не се изисква за постъпване в училище.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ