ТРИ ОБЩИНИ В ОБЛАСТ МОНТАНА НЯМАТ НИТО ЕДНА АПТЕКА

Публикувано на 23/11/2022 13:01
/ прегледи: 603
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Без дебат, на второто си заседание, междуведомствена комисия, председателствана от областния управител на Монтана Валери Димитров,  прие аптечната  карта за област Монтана.   Документът е подготвен от РЗИ, след анализиране на данни за географско-демографските особености на областта, здравна характеристика на населението, структуратата и потреблението  на лекарствени продукти за домашно лечение. Представителите на Регионалната фармацевтична колегия и пациентските организации не са направили  нито едно предложение за подобряване на аптечното обслужване в региона и достъпа до лекарствени продукти на жителите на 11-те общини.  Сега в три от тях – Георги Дамяново, Якимово и Медковец няма нито една аптека.

Необходимият брой аптеки за област Монтана е 57,  работят 37 , само една в Монтана приготвя  екстемпорални лекарствени форми. Единствено в Лом има денонощна аптека, необходимо е разкриването на една в Монтана. Аптека с ръководител помощник -фармацевт е нужна на жителите на община Георги Дамяново. 20 аптеки в региона имат лиценз за търговия с лекарствени продукти съдържащи наркотични вещества, според аптечната карта необходими са 11. Това съобщи д-р Илонка Петруняшева – гл. инспектор РЗИ, която представи аптечната карта.  Два пъти по-малко са магистър фармацевтите 71, при необходими 148. Така е и при  помощник- фармацевтите, работят  32 от 71, средната възраст на специалистите и в двете квалификации  е над 60 години.

До края на месец ноември  документът трябва  да бъде представен в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ