СПОМЕН ЗА ПРОТОЙЕРЕЙ  ЙОРДАН ПОПОВ

Публикувано на 12/04/2024 8:08
/ прегледи: 129
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

Среща-разговор за протойерей Йордан Попов – църковен и просветен деец събра в Монтана историци, архивисти и духовници. Специални гости на събитието бяха внуците на свещеника  професор Николай Илиев и Ивана Гекова. За историческия принос на човека Йордан Попов, който е автор на брошурата   “Моите спомени от септемврийските събития 23 IХ. – 28 IХ 1923 год., станали в гр. Фердинанд и околията” говори и журналистът  Георги Ангелов.

Срещата – разговор започна с представянето на изложба за протойерей Йордан Попов, подготвена от Държавен архив. В 10 табла са показани документи и снимки, които отразяват жизнения, служебния и обществения му път.

..Интересни са снимките включени в изложбата  за събития провеждани във гр. Фердинанд. За мен интересна е снимката на която свещеникът показва как се жъне със коса, зад него е Княгиня Евдокия при посещението й в село Дългоделци, разказа Ангелина Емилова, началник на ДА-Монтана

Внуците на свещеника съхраняват съкровени  лични  спомени от него.

„В късните следобедни часове, когато ние уморени от игри  се събирахме до дядо ми на миндера, за неговите  интересни задачки  и загадки и въпреки, че рядко някой можеше да отговори сам, винаги имаше награди и то вкусни от дядовата градина за всички, това бяха уроци по природолюбие и  науколюбие, спомня си проф. Николай Илиев, внук на прот. Йордан Попов

За преживяното през септември – октомври 1923 г. отец Йордан Попов публикува спомени през 1931 г. В предговора  той пише: “Сега за сега моята цел е да обърна внимание да не си играем с огъня занапред. Моите спомени нека послужат на по-видни учени, политици, икономисти, духовници, държавници като подтик за разрешаване ред стопански, просветни, икономически, религиозни и др. въпроси. Нека с общи усилия работим, да не се повтарят такива спомени за в бъдеще в България”.

Отец Йордан Попов е задържан след събитията в Унгария през 1956 г., и изпратен в лагера на остров Белене. Там умира на 9 януари 1959 г.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ