ХАПКИ, ДОМАШНО МАСЛО И ЗАЙЦИ В ЦЕНТЪРА НА МОНТАНА

Публикувано на 09/05/2019 13:01
/ прегледи: 753
/ в Общество, Събития
1-1

Ученици от професионални училища в региона събраха десетки любопитни със създаденото от тях в часовете по практика. В Градската градина в Монтана те подредиха макети на селскостопански и строителни машини, сладки изкушения, плодови коктейли, сандвичи, питки с чудни орнаменти, мляко, масло и мед и дори живи патици, кокошки и калифорнийски зайци. Панорамата на професионалното образование и обучение организира РУО. Поводът е 110 години от откриването през 1909 година в Берковица на  окръжно столарско училище като филиал на Русенското столарско училище.

15 са училищата в област Монтана, които дават професии на своите възпитаници. 11 са професионалните гимназии, 3 училища имат професионални паралелки, за първи път това лято  прием по професия ще направи и обединеното  училище в с. Долни Цибър.

„Няма лоши училища, всички са добри стига да знаем за какво сме там, да полагаме усилията и да го правим със сърце.”, казва Тихомир, абитуриент от ПГСАГ в Монтана.  Тихомир завършва  „Компютърни технологии” и показва малки пластики, изработени в часовете по скулптура. Много е доволен от наученото в тях, сега  иска да продължи образованието си  във Военноморското училище във Варна.

В другия край на градината са зрелостниците от ПГСС „Дунавска земя” в с. Ковачица. Училището в едно от най-богатите села в Златията  е открито  през 1928 г.   130 деца и младежи учат сега в него, тази година имат  30 абитуриенти.

Предлагат да опитаме масло, мед, мляко – от училищната ферма.  И да се порадваме на два снежно били калифорнийски зайци, няколко пъстри „джинки” и две охранени патици. „Не съжалявам, че уча в Комощица, на село съм свободна, мога да бъда себе си, в града съм като в кибритена кутийка”, казва едно от  момичетата. И те ще продължат образованието си, сигурни, че  са подготвени като във всяко градско училище.  Диана ще кандидатства  в академията на МВР в Симеоново, има желаещи и за аграрния университет в Пловдив и за Икономическите университети в столицата и Свищов.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ