ШЕСТ СТЪПКИ НА ПОВЕДЕНИЕ ПРЕДПИСАНИ ОТ С РЗИ

Публикувано на 14/11/2020 16:04
/ прегледи: 1 678
/ в Общество, Събития
11

Какви са стъпките, които трябва да бъдат предприети, когато някой е заразен с коронавирус? Предписание за това издаде столичната Регионална здравна инспекция. От там посочват какво трябва  да е поведението на засегнатите в шест стъпки, които  започват след получаването на положителен резултат от тест за COVID-19 – т.е., не при поява на симптоми, а след доказването на заразата с тест.

Ето и самите стъпки:

  1. Лице с положителен резултат за COVID-19 незабавно се изолира и се поставя под домашна карантина за 14 дни.
  2. Изолират се и се поставят под домашна карантина за 10 дни лицата, контактни от първи ред – осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 м. и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице:

– 2 дни преди появата на оплаквания, или 2 дни преди вземането на проба за изследване      по метода PCR при безсимптомно носителство.

  1. След изтичане на карантината не се извършва контролно изследване.
  2. Медицинското наблюдение се извършва от ОПЛ.
  3. ОПЛ оказва методична помощ на всички от пациентската си листа по мерките, които следва да се спазват – продължително проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхностите, помещения и предмети от първа необходимост, лични предпазни средства, спазване на домашната изолация.
  4. ОПЛ извършва лечение и оказва съдействие за хоспитализация в случай на нужда, чрез екипите на ЦСМП и Координационния център за COVID-19.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ