РЕМОНТИРАТ СОФЙИСКАТА ЧАСТ ОТ ПЪТЯ ПРЕЗ ПЕТРОХАН

Публикувано на 14/11/2017 12:12
/ прегледи: 963
/ коментари: 1 / в Общество, Събития
1-3

Над 12,6  млн. лв. ще се инвестират в рехабилитацията на 21  км от пътя  Бучин проход – Берковица. Символична първа копка  бе направена днес на отклонението за Годеч. За 15 месеца трябва да бъде ремонтиран участъкът от Костинброд до Петрохан.

Пътят София – Петрохан – Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Второкласният път е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.

По ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще се ремонтират общо 43 км от прохода „Петрохан“ в Софийска област. Днес започна рехабилитацията на близо 21 км, включени в лот 3, а през следващите седмици предстои да стартира и лот 2, в който са още 22,2 км от пътя Костинброд – Бучин проход. С успешното завършване през следващите 15 месеца на двата обекта ще бъде обновен целият проход „Петрохан“.  Отсечката на територията на област Монтана беше ремонтирана през 2015 г. по програма „Транзитни пътища V“.

През есенно-зимния сезон ще се използва всеки подходящ ден за извършването на дейности, които не са свързани с асфалтовата настилка. Полагането на новия асфалт ще започне през пролетта. По време на ремонта Петроханският проход остава затворен за тежкотоварния трафик. Движението на леките коли няма да се спира, а ще се прехвърля в платното, в което не се извършат строителни работи.

Участъкът в лот 3 започва от кръстовището за Годеч и завършва при върха на Петроханския проход. С реализирането на проекта ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътната отсечка и се повиши безопасността при пътуване. По проекта ще бъдат ремонтирани две кръстовища – за с. Манастирище и за с. Бракьовци, както и моста при 49-ти км. Отсечката ще бъде с нови ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци.

С рехабилитацията на пътя ще се осигури по-лесен достъп на жителите на село Гинци и село Бракьовци до общинския център Годеч.

Строително-монтажните дейности на лот 3 ще бъдат изпълнени от Обединение „Интер Пътища – 99“ ДЗЗД, в което участват: „Интерпром“ ЕООД и „Автомагистрали Хемус“АД. Стойността на договора за строителство е 12 057 906,66 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява Обединение „ТСП Консултанти“, в което са: „ТРИ ЕС“ ЕООД, „СТРОЛ-1000“ АД и „Пи Ес Консулт“ ЕООД. Техният договор е за 250 236,32 лв. с ДДС. Авторският надзор е възложен на „РУТЕКС“ ООД. Стойността на договора е 8 606 лв. с ДДС.

. Финансирането от Европейския съюз е 10 766 945,56 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 1 900 04 9,39 лв. с ДДС

 

Share Button

Коментари в сайта

  1. Veli

    Някой помни ли как завърши ремонта на прохода от северната страна-с протести! Просто на хората им беше писнало да си чупят колите, защото ремонта беше забатачен при все, че тогава Лиляна Павлова обясняваше как парите са осигурени! И.Ф. и тя беше там тогава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ