ПРОТЕСТИРАЩИ: НЕ СМЕ ЗЪРНАРИ, БОРИМ СЕ ДА ОЦЕЛЕЕМ

Публикувано на 08/02/2024 13:01
/ прегледи: 257
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

„Нямаме политически искания, искаме промени в условията по  зелената сделка и  в Закона за арендата. Без  помощ за пролетната кампания няма да можем да се справим.  Притиснати сме в ъгъла, няма какво да губим и сме готови на крайни действия”, заяви за НМ П. Петров, управител за земеделско стопанство в района на Вълчедръм. Той трети ден е част от протеста на зърнопроизводителите от региона, към тях вече се присъединиха лозари, животновъди и зеленчукопроизводители. Тежки машини вече трети ден блокират три възлови точки в област Монтана – главен път Е79 край Горна Вереница, изхода на Монтана за Лом и Сълчедръм – Септемврийци. По два полицейски патрула отклоняват трафика на около километър от протестиращите. Днес те ще останат на пътя до 14 часа.

Виктор Красимиров е на протеста за втори ден. Обработва 4 500 дка, има двама постоянни работници. Вместо да работим , ние сме тука, няма мърдане, трябва да се затвори всичко, не е нормално да продължаваме така, защото утре нас няма да ни има, няма да я има и България.

Ромео Овчаров обработва 230 дка в землището на Вълчедръм. Само 30 дка от тях са негова собственост, останалите са под аренда. Работи за да се изхранва и да си внася осигуровките, остават му няколко години до пенсия.  Има и кредит. Ако завърши стопанската година на загуба, значи да остане на пътя. „Големите ще ни превземат, те вземат милионите. Трябва да има праг за субсидии до 10 000 дка. Ако гледаш повече, сигурно имаш възможности и не се нуждаеш от помощ.”

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ