ПРОЕКТ УЧИ ПОРАСНАЛИ ДЕЦА КАК ДА БЪДАТ ГРАЖДАНИ

Публикувано на 30/10/2020 19:07
/ прегледи: 207
/ в Общество, Събития
novini-montana

Трудно ли е да подадеш документи за лична карта, или да платиш сметката си за мобилен телефон.? Защо хората толкова ценят музеите и какво можем да открием там ?

Всяко дете може лесно да отговори на тези въпроси. Но има и други, вече пълнолетни  деца, които трябва да научим да се справят с ежедневните задачи и отношенията гражданин – институция. С това са се заели група майки и техни съмишленици  от сдружението „Бъдеще за всеки”.С финансовата подкрепа на БАЛИЗ /Българска Асоциация за лица с интелектуални затруднения/ това лято те са помогнали на 10 пораснали вече деца да се справят с прости, но важни задачи. Проектът – застъпничество и самозастъпничество цели подобряване качеството на живот на младежи с интелектуални затруднения и техните семейства.  В началото  лектори са запознали участниците с техните права, с работата на местните и държани власти. Младежите придружени от  родители и доброволци са имали среща в областната управа, с кмета на община Монтана, били са в Паспортна служба на МВР, в Районната служба пожарна безопасност, в офиса на мобилен оператор. Цялата група  е посетила Природонаучния музий в Белоградчик и самозастъпническа организация – Видин. Резултатът – първи стъпки и придобити начални умения за самостоятелно вземане на решения.

В заключителната пресконеренция на проекта се включиха представители на местни институции и организации: отдел „Закрила на детето“, Зона За крила, Бюро по труда – Монтана, журналисти. Компютърна презентация запозна присътващите с  дейностите, целите и резултатите от проекта.

След поредния успешно приключил проект сдружението „Бъдеще за всеки” – Монтана изпълнява следващия. Майките, организирали се още през 2002 г., вече  по-смело запознават  специалните си деца с живото извън дома.

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ