ПАЦИЕНТСКИ НЕВОЛИ

Публикувано на 25/03/2024 14:02
/ прегледи: 439
/ в Общество, Събития
Exif_JPEG_420

От месец Центърът по трансфузионна хематология в Лом е спрял да изпраща екипи, които да вземат кръв в  Монтана. Причина за това е разрешението дадено от  Здравното министерство за откриването на кръвен център в Монтана. Това обаче ще стане най-рано в края на месец май. Дотогава хора от цялата област трябва да пътуват десетки километри до Лом, за да дарят кръв за лечението на свои близки и роднини

Досегашната практиката бе всяка сряда в областната болница в Монтана да пристига екип от Центъра по трансфузионна хематология в Лом. След 19 февруари, когато Министерството на здравеопазването е издало разрешение за създаване на Център по трансфузионна хематология  в Монтана, управителят на ломската болница спрял да изпраща екипи в областния център, обясни д-р Тони Тодоров, изп. директор МБАЛ“д-р Ст. Илиев“ – Монтана.

Това създава големи затруднения на хората от региона. Не само на община Монтана, на Чипровци, на Георги Дамяново, на Берковица, на Вършец – те трябва да пътуват по 70-80 км в една посока , за да даряват кръв за пациент, който ще бъде опериран в Монтана

Според действащия закон  Център по трансфузионна хематология трябва да има всяка областна болница. Не е ясно защо преди години той е ситуиран в Общинската болница в Лом.

„77 процента от консумацията на кръв е тук.  При изнесеното кръвонабиране за един ден , в срядата, в който  гражданите  на Монтана дават кръв в  лабораторията  с изнесен екип от Лом са събирани  42 процента от оборота на цялото  отделение в Лом“,  допълва д-р Т. Тодоров.

Ръководството на болницата в Монтана е предложило на колегите си в Лом да поеме и разходите за командировки на екипа, но въпреки това практиката  е прекратена без обяснения.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ