Пак отложиха първата копка на обходния път на Монтана

Публикувано на 05/10/2012 15:03
/ прегледи: 63
/ в Архив
novini-montana

Комисията за защита на конкуренцията отмени избора на консултант за обходния път на Монтана. Документите са върнати на Агенция „Пътна инфраструктура” за нов избор. Отмененият избор на консултант отлага с минимум два месеца старта на същинската работа по изграждането на околовръстния п ът. Според първоначалният график, старътът трябваше да бъде даден в края на август тази година.

Проблемите с околовръстния път на Монтана се множат от април тази година, когато бяха отворени офертите на фирмите, кандидати за строителство на пътя.

През месец юни бе обявен избраният изпълнител, Групата „Трейс”.  Цената , която е дал  строителният холдинг за отсечката  е 39 милиона лева. Цената е  под предварително определената като минимална от 25 милиона евро. Шест компании и консорциуми са  участвали  в конкурса за строителство на отсечката с дължина 12,5 км и срок за изпълнение 22 месецаЗа да се ускори изграждането на обходите на Враца и Монтана, с решение на правителството преди време те бяха обявени за обекти с национално значение. По този начин се допуска предварително изпълнение на недовършените участъци в случай на обжалване на процедурите. 

Пътят според заданието…

Общата дължина на отсечката е 12.5 км. Проектната скорост е 100 км/ч; габарит Г-20.
Очакваше  се получаване на разрешение за строеж през август 2012 г., а срокът за извършване на строителните дейности е 22 месеца.
Обходният път на Монтана от км 102 до км 114  е част от път (Е 79), намиращ се на общоевропейски транспортен коридор ІV.  Започва от  землището на с. Долна Вереница, където се отделя от съществуващия път  (Е 79), обхожда Монтана от северната й страна, пресича пътя за Арчар , преминава през съществуващия пътен възел за Лом, пресича река Огоста, път за с. Николово и достига до км 114, където отново се включва в съществуващия път  (Е 79) за Враца.
Трасето на пътя преминава през землищата на селата Долна Вереница, Войници, Студено Буче, Монтана и село Николово. За обслужване на селското стопанство са предвидени четири броя селскостопански пресичания. Пресичанията на пътищата  Арчар – Видин и  Монтана – Лом) ще бъдат  на две нива.
Предвиждат се четири пътни възела в началото и края на обходния път. При км 110 жп надлез  пресича съществуващата железопътна линия Бойчиновци – Монтана – Берковица.
При км 111  пътя пресича терасата на река Огоста чрез четириотворно мостово съоръжение.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ