ОТЛАГАТ ОТКРИВАНЕТО НА ПРОФЕСИОНАЛЕН КОЛЕЖ

Публикувано на 15/05/2018 14:02
/ прегледи: 1 279
/ коментари: 4 / в Общество, Събития
1-2

Насърчаваме взаимодействието между професионалните гимназии и работодателите. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща  с директори, представители на синдикатите и кмета на Монтана Той определи като голямо предизвикателство включването на повече ученици в професионалното образование.

20 профилирани и 29 професионални паралелки  ще сформират  средните училища в региона следващата учебна година.  Политиката е да се стимулират техническите професионални направления, както със стипендии, така и с утвърждаването на държавния план-прием, отбеляза още министърът. Той  увери, че занапред ще се финансира допълнително обучението по търсени и защитени професии .Вероятно ще бъде увеличен приема в Природо-математическите гимназии, където ще се увеличат паралелките по информатика.

Политиката за повишение заплатите на учителите ще продължи. До края на мандата на правителството възнагражденията на педагозите ще нараснат двойно.

38 % от учителите в област Монтана са на мъзаст до 50 години. Едва 7 % са педагозите до 30 години, 8% са навършилите 60 годишна възраст.

В областта не достигат учители по математика и физика, каза началникът на РУО Трайка Трайкова. 1 593 са щатните учители в област Монтана, 2 % от тях са неправоспособни, т. е. преподават предмет по който нямат педагогическа правоспособност.

„Нямам предложение за разкриването на Професионален колеж в Монтана”, заяви министърът и отново подчерта , че стратегията на МОН е обучението по определени професии да става в средното училище.

В Монтана Красимир Вълчев посети Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” и се запозна с дейността на учебно-тренировъчните фирми там.. Учениците се включиха активно в час при интерактивното преподаване и изучаване на английски език.

По-рано министърът обсъди с кмета на Вършец Иван Лазаров и областния управител на област Монтана Росен Белчев възможностите за увеличаване и разширяване на професионалното образование и обучение.

Във Вършец Красимир Вълчев посети начално училище „Васил Левски“, където се запозна с дейността на екипите по обхват на децата и учениците и дейностите по интереси, в които участват над 100 деца от кв. „Изток”.  Благодарение на  активната работа с родителите, които си сътрудничат с учителите децата посещават училището с желание.

 

Share Button

Коментари в сайта

 1. Veli

  Няколко неща правят впечатление от тази визита. За Монтана-нищо няма да откриваме тук (защо ли не съм изненадан, колко вече станаха лъжливите обещания на ГЕРБ, начело с обещанието за откриване на филиал на Русенския университет!), няма никакви обещания за отпуснати пари за учебни заведения от града и региона, говорят се общи приказки, депутатите ни само се снимаха, за да отчетат някаква дейност. На тази визита в Монтана е бил и кмета на Враца, който е разговарял на четири очи (!) с министъра. Резултатът-отпуснати пари за врачанско училище. Днес министърът е бил във Видин, отбелязани са успехи, като филиал на университет и отпускането на значителни суми за училища. Нека всеки сам да си направи изводите!

 2. Ал.

  „не достигат учители по математика“ – само лъжи, специалист с 2 висши специалности на 4 обявени места кандидатства и не го взимат, а назначават пенсионери за да му плащат по-малко и това си го решава законно директора на училището.

  1. коко

   Не съм съгласна с Вашето мнение.Наистина липсват кадри в образованието.Дори пенсионерите не искат да заместват отсъстващи учители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ