ОТКРИВАТ „НАПЕВИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА“ В ПЕТЪК

Публикувано на 14/04/2010 12:12
/ прегледи: 130
/ в Архив
ОТКРИВАТ "НАПЕВИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДА" В ПЕТЪК

На 16 април от 11.00 ч. кметът на Община Монтана Златко Живков ще открие второто издание на детския национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана близо 400 талантливи момичета и момчета от 14 населени места, които щ е пеят и танцуват на сцената на фестивала . 
Категориите, в които ще се състезават са народно пеене /индивидуални изпълнители, камерни формации, певчески групи и народни хорове/ и хореография / камерни народни танци, групи за автентичен фолклор и групи за обработен танцов фолклор/. Заявки за участие в раздел “Народно пеене” са изпратили участници от София, Бургас, Пловдив, Плевен, Видин, Пордим, Тетевен, Радомир и Монтана. Те ще се съревновават в петък в голямата зала на Младежкия дом. 11 танцови състава ще вземат участие в конкурса. Формации от градовете Айтос, Плевен, Пордим, Лясковец, Монтана и селата Столник, Поликрайще и Портитовци ще представят своите танци в събота на 17 април. Танцовата надпредвара започва в 11.00 часа на сцената на институцията. В рамките на творческото състезание ще се проведе и мини конкурс „Ръченица за двама” – за най-добра танцова двойка. Двойки танцьори – момче и момиче, определени от ръководителя на всяка камерна формация, едновременно танцуват върху музика в ритъма на северняшка ръченица в продължение на няколко минути. Най-добре танцуващата двойка ще получи диплом и предметна награда. 
Изпълненията на певците и танцьорите, ще бъдат оценявани от професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Председател на журито в раздел “Народно пеене” ще бъде доц. Светла Станилова от АМТИИ. Заедно с нея професионалното си мнение ще дава и народната певица от Монтана Соня Чакърова, която работи в телевизия “Скат” и диригента Ради Радев.
Журито в раздел “Хореография” ще оглавява доцент Петър Григоров – художествен ръководител на танцов ансамбъл „Росна китка” и преподавател в катедра „Хореография във Варненския Свободен университет. Заедно с него младите танцьори ще се оценяват от Джейлян Зия Демирев – главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл – Плевен и Генчо Генчев – художествен ръководител на танцов ансамбъл „Дунав”, град Видин.
Участниците във фолклорният конкурс ще могат да разгледат изложбата „Бит и култура на торлаците” от исторически музей град Чипровци. Тя ще бъде подредена на 16 и 17 април във фоайето на партера на Младежия дом. На 16 април от 14 часа в заседателната зала на Младежкия дом Дочка Къшева – председател на Национален музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче” ще изнесе лекция пред учители по музика от училищата в Монтана. Темата е „Фолклорът в съвременното българско образование”, а целта на организацията е доброволна организация на учители по музика от цялата страна, свързани с идеята за приобщаване на децата и младежите към ценностите на българския фолклор.
Вторият детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се провежда под патронажа на кмета Златко Живков. Той е организиран от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява благодарение подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

Мариета Найденова
PR на Общински младежки дом

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ