ОЩЕ ЕДНО СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СТАВА ОСНОВНО

Публикувано на 30/04/2020 17:05
/ прегледи: 4 711
/ в Общество, Събития
Sesia 8 (2)

Пето средно училище „Христо Ботев” в Монтана ще бъде преобразувано от средно в основно. Това решиха на днешното си заседание общинските съветници.Причината – в училището няма ученици в гимназиален етап и то не отговаря на изискванията за средно училище.   Пето училище разполага със сравнително добра материално -техническа  база, изградени са пътеки за ученици със специални образователни потребности. В него работят 30,5 педагогически специалисти и 7,5 непедагогически,  обучават се 301 ученици в 14 паралелки от първи до седми клас.

За последен път прием след 8-ми клас в училището е направен за учебната 2015/2016 г. , като учениците са завършили през 2019 г. Със промяната на статута на пето училище в Монтана средните общински училища стават 3 – ІІСУ”Н. Вапцаров”, VI CУ „Отец Паисий” и СУ „  Йордан Радичков”, където преди две години бе възстановен приема в първи клас.

Заради недостиг на ученици в Монтана през последните години приемът след 7-ми клас във всички училища е ограничен. Тази година в общината седмокласниците са 431.

Съветниците актуализираха Общинската стратегия за развитие на социалните услуги /2016 – 2020 г./ като включиха още две услуги:

„Социално жилище” и „Център за социална рехабилитация и интеграция”, като финансирана от държавата дейност с капацитет  30 места, 8 души персонал и бюджет от 104 000 лв.

Новата услуга „социално жилище”ще осигури „социално приобщаване на ползватели с достъп до образовоние, заетост, социално включване.

„Центърът за социална рехабилитация и интеграция”ще замени създадения през 2015 г. Център за застъпничество „Зона ЗаКрила”, чиято дейност бе насочена към деца жертви на насилие. Преобразуването ще позволи дейността на центъра да се разшири и той да помага на деца и възрастни жертви на насилие и експлоатация

Намаляват приходите на община Монтана. само за месец април предвидените постъпления в общинската хазна са с 500 000 лв. по-малко. С решение от днес бе  удължен  до 30 юни т. г. срока за гражданите и фирмите , които платят цялата годишна такса „смет” и данък „сгради“ да ползват 5% отстъпка. А само за 4 дни повече от 100 собственици  са платили годишната  такса за домашното си куче. Приходът в общината е над 700 лв.

Съветниците разрешиха Общинският пазар да смени обслужващата си банка – досега Пощенска, занапред Общинска банка като изтегли  50 000 лв кредит без обезпечение.

Съветниците одобриха предложение за продажба на имот с площ 3,2 дка ,частна общинска собственост в промишлената зона, предназначен за паркинг. Пазарната му оценка е 79 700 лв.

С тайно гласуване за“  бе решено  доц. Борислав Великов да е тазгодишният носител на Почетни знак на община Монтана.

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ