НЯМА НУЖДА ОТ НОВ ЗАКОН ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА

Публикувано на 10/10/2018 14:02
/ прегледи: 166
/ в Общество, Събития
1-1

Сега действащия Закон за вероизповеданията е доста добър и с корекции на предвидените в него  глоби за злоупотреба с религия, които вече са неадекватни, спокойно  може да продължи да действа.  Мнението е  на  проф. дин Христо Матанов директор на Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет  1993 – 1996.

Новият закон за вероизповеданията иска да въведе допълнителни ограничения за изповядване на религия. Но  практиката  показва, че всички  ограничения предизвикват реакция от една или друга група, отбеляза той.

Законът за вероизповеданията  е сложен, защото в него  се сблъскват две неща, които не могат да бъдат примирени:  свобода за практикуване на вероизповедание  и   ограничения.” От една страна – не могат да бъдат сменяни духовни ръководители , не могат да бъдат забранявани ей така регистрирани от съда вероизповедания , не могат да бъдат отнемани права, които вече са дадени”.

Според проф. Матанов, ако заплатите на свещениците наистина  се изравнят  с учителските  това ще е една добра стъпка на правителството. Свещениците  в България са малко и са обидно ниско платени. За  да се изхранват разчитат на търговия с  остатъци от свещи и други странични дейности, а  това не бива да става Това отдавна трябваше да стане и не само с възнагражденията на свещениците , но и на имамите. „Недопустимо е чужда  държава да плаща заплатите на  религиозни служители”, заяви  още проф. Матанов.

/на сн. проф. Х. Матанов /вдясно / и проф д-р И. Гаврилов в Държавен архив – Монтана/

 

 

Share Button

Коментари в сайта

Все още няма коментари в сайта, вашият коментар може да е първият.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


ДРУГИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ